Protecția consumatorului – instrument de stors bani. Gaibu: O instituție ineficientă și coruptă

31 Ian. 2022, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Ian. 2022, 14:58 // Actual //  MD Bani

Ministerul Economiei a decis restructurarea Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, după ce în activitatea instituției au fost depistate mai multe încălcări și neconformități. Decizia a fost anunțată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

 „Această instituție este una extrem de importantă și, în același timp, extrem de ineficientă.  În loc să verifice felul în care se respectă drepturile consumatorilor și să intervină prompt pentru a preveni și combate orice abuz, la moment această instituție e ineficientă și coruptă. Agenția a fost folosită în ultimii ani ca instrument de stors bani din afaceri, de către un grup de interese”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit lui Sergiu Gaibu, Ministerul Economiei a inițiat o misiune de audit a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP). Constatările raportului misiunii de audit intern reflectă grave neconformități privind implementarea sistemului de control intern managerial și administrarea patrimoniului public aflat în gestiune, precum și numeroase încălcări admise în procesul de efectuare a controalelor planificate sau inopinate.

În același timp, a fost solicitată și efectuarea verificărilor de către Inspecția Financiară pentru perioada ianuarie 2019 – august 2021. În urma controalelor au fost depistate un șir de încălcări și abateri în managementul financiar, dar și deficiențe de procedură, fiind compromisă administrarea instituției.

Ministerul Economiei a constituit o Comisie disciplinară pentru a constata încălcările comise de conducerea instituției. Directorul instituției, Iurie Eremia, pe numele căruia, la fel, au parvenit numeroase plângeri, nu poate fi demis deocamdată, așa cum acesta se află, în prezent, în concediu de îngrijire a copilului.

În prezent, 4 inspectori sunt în arest preventiv la domiciliu, iar pentru a stopa potențialele abuzuri comise de angajații instituției în raport cu agenții economici, Ministerul Economiei a solicitat Cancelariei de Stat moratoriu la controalele acestei instituții până la finalizarea restructurării acesteia, evaluării angajaților și restabilirii funcționării agenției în interesul consumatorilor.

Planul de restructurare a APCSP este în proces de elaborare și va fi propus Guvernului spre aprobare până la finele lunii februarie, după care se va trece la etapa de implementare.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO