Duplicate2 – R. Moldova rămâne principalul beneficiar al asistenței României pentru dezvoltare. A fost aprobat Programul multianual strategic

10 Ian. 2021, 01:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Realitatea.md
10 Ian. 2021, 01:35 // Bănci şi Finanţe //  Realitatea.md

Ambasada informează că Programul constituie cel dintâi document programatic multianual care vizează stabilirea și planificarea obiectivelor generale și specifice de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară ale României pe termen mediu și lung. Cu alte cuvinte, stabilește atât tematicile de interes pe care le au România, cât și regiunile și țările de interes prioritar care vor beneficia de sprijin financiar în implementarea programelor și proiectelor de cooperare pentru dezvoltare și asistență umanitară.

„Date fiind apropierea geografică și legăturile culturale și istorice, Republica Moldova reprezintă beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare pentru dezvoltare. Ținând cont de bunele practici internaționale, AOD oferită de România va fi orientată cu prioritate către proiecte destinate consolidării sectorului sanitar și combaterii efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, precum și către proiecte de interes direct pentru cetățenii Republicii Moldova, de natură să sprijine deopotrivă conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare, precum și menținerea unității de acțiune și coordonării demersurilor la nivelul UE”, se menționează în Program.

Conform documentului, obiectivele vor acoperi, dar nu se vor limita la următoarele domenii: guvernanța modernă, aplicarea valorilor și principiilor UE, promovarea investițiilor, energie, agricultură, siguranța alimentară, sănătate publică, protecția mediului, protecția și gospodărirea apelor. De asemenea, este vorba despre reducerea riscurilor la dezastre și consolidarea managementului în caz de dezastre, dezvoltare economică, dezvoltare rurală, dezvoltare regională, educație și formare profesională, servicii publice, societate civilă, mass-media și consolidarea statului de drept cu implicații directe asupra conectării la spațiul european, reforma penitenciarelor, prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate.

Atingerea obiectivelor generale și specifice aferente Programului se realizează prin activitățile aprobate sub formă de programe și proiecte în cadrul planurilor anuale.

Documentul poate fi vizualizat în întregime AICI.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a intrat oficial într-o „recesiune economică tehnică”, iar grupurile vulnerabile vor fi cele mai afectate, avertizează economistul Adrian Lupușor, director executiv al centrului analitic Expert-Grup, în cadrul podcastului „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

După o descreștere a PIB-ului în a doua jumătate a anului 2024, economia moldovenească se află acum într-o stagnare accentuată, în special din cauza declinului din agricultură și industria prelucrătoare – două sectoare care au tras în jos economia în trimestrele III și IV ale anului trecut.

„Chiar dacă agricultura nu are o pondere mare în PIB, de fiecare dată când avem o secetă, economia fie stagnează, fie intră în recesiune. Asta s-a întâmplat și în 2024”, a explicat Lupușor.

Directorul Expert-Grup atrage atenția că problemele nu sunt doar conjuncturale, ci reflectă o tendință structurală periculoasă. „De aproape un deceniu, economia Moldovei încetinește constant. Suntem ca o mașină care și-a epuizat combustibilul și merge din inerție”, afirmă el.

Această dinamică fragilă lasă societatea expusă, în special cele mai vulnerabile categorii, care nu dispun de rezerve sau capacități de adaptare pentru a face față șocurilor economice. De aici și apelul economistului către guvernare: „Recesiunea e un semnal de alarmă. Este timpul să schimbăm abordarea economiei.”

Pentru a evita stagnarea cronică, Lupușor propune tranziția spre un model economic bazat pe valoare adăugată sporită, inovare și eficiență. Statul trebuie să joace un rol esențial, prin politici de sprijin care să încurajeze investițiile în domenii competitive.

„Avem nevoie de un stat care nu doar gestionează sărăcia, ci investește în dezvoltare. Politicienii trebuie să-și schimbe și retorica – nu e suficient să promiți locuri de muncă, ci locuri de muncă bine plătite, cu valoare adăugată”, a spus el.

Noua ministră a Economiei, Doina Nistor, pare să preia această viziune, declarând recent că vrea o economie „bazată nu doar pe costuri reduse, ci pe tehnologie și inovație”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ