Ca să salveze economia, turcii vor trebui să renunțe la aurul pe care-l țin în casă. Dețin circa 5 mii de tone

10 Feb. 2022, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Feb. 2022, 09:23 // Actual //  MD Bani

Turcii vor fi încurajați să-și convertească aurul în lire. Ministrul turc de Finanțe a declarat, în cadrul unei întâlniri cu investitorii la Londra, că va anunța la sfârșitul acestei săptămâni o schemă pentru a aduce în sistemul bancar aurul ținut la saltea de gospodării, potrivit Reuters.

Păstrarea economiilor în aur, acasă, are o lungă tradiție în Turcia.

Se estimează că persoanele fizice dețin aproximativ cinci mii de tone de aur, cu o valoare cuprinsă între 250 și 350 de miliarde de dolari.

Oficialul nu a dat alte detalii în legătură cu schema propusă și nici nu a spus cum va funcționa aceasta.

Economiștii spun însă că măsura are în vedere susținerea lirei turcești, care anul trecut s-a depreciat cu 44 la sută în raport cu dolarul american.

Măsura vine după ce în decembrie Ankara a introdus o altă schemă pentru a încuraja localnicii să-și transforme în lire economiile în valută, în cadrul unui plan de protecție a depozitelor, care prevede și compensații acordate deponenților pentru orice pierdere cauzată de deprecierea monedei naționale.

Prăbușirea monedei naționale a avut loc pe fondul inflației ridicate, de aproape 50 la sută în ianuarie, alimentată de politica neconvențională a președintelui Erdogan de a reduce dobânzile.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din 20 de țări au încetat să mai accepte cardurile UnionPay emise de Gazprombank din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite. Retragerea numerarului prin aceste carduri nu mai este posibilă în Argentina, Ungaria, Vietnam, Grecia, Egipt, India, Indonezia, Kazahstan, Cambodgia, Qatar, Maroc, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uzbekistan, Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia, potrivit agenției TASS. În Uruguay, bancomatele rețin aceste carduri și solicită titularilor să se adreseze băncii emitente.

În plus, cele mai mari instituții financiare din China, o țară care a devenit un furnizor cheie de bunuri pentru Rusia de la începutul războiului din Ucraina, nu mai acceptă cardurile UnionPay ale Gazprombank. Problemele au fost raportate la Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China și Agricultural Bank of China. La încercarea de a retrage numerar, bancomatele afișează un mesaj care indică imposibilitatea efectuării tranzacției.

Pe 21 noiembrie, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva Gazprombank și a șase dintre filialele sale externe. Deși a menținut accesul la sistemul SWIFT în pofida războiului din Ucraina, Gazprombank a fost principalul „hub” pentru plățile de gaz către Europa. Departamentul Trezoreriei SUA, prin Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), a justificat sancțiunile afirmând că Gazprombank joacă un rol activ în finanțarea războiului împotriva Ucrainei, inclusiv prin facilitarea achizițiilor de echipamente militare și plata soldaților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!