Peste 2 miliarde de sticle de „tărie” au îmbătat rușii în 2021

09 Feb. 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Feb. 2022, 17:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Experții Școlii Superioare de Economie din Moscova spun că volumul de băuturi alcoolice tari, vândut pe piața internă din Federația Rusă, a fost de 1,56 de miliarde de litri, în 2021.

Cele 2,23 de miliarde de sticle au fost cumpărate de ruși în 2021.  Datele care îngrijorează experții sunt însă legate de cantitatea de alcool contrafăcut existent pe piața rusă. Vânzările de alcool produs în afara legii a constituit 27% din totalul volumului de spirtoase consumate în Rusia. „Din analiza Școlii Superioare de Economie, în 2021 volumul producției și comercializării de băuturi alcoolice tari a fost de 611 milioane de de sticle, adică 27%”, declară reprezentanții instituției, citați de Tass, făcând referire la alcoolul contrafăcut.

Autorii cercetării mai vorbesc despre modul în care producătorii reușesc să evite accizarea impusă de guvern. Aceștia au suprapus datele din evidențele contabile ale acestora și au analizat diferența din raportări dintre cantitățile declarate oficial și încasările lor.

„Din analiza noastră, câștigurile producătorilor cinstiți, dacă vor înceta producția ilegală în proporție de 70%, vor crește cu 17-18 miliarde de ruble, iar profitul din marcare corespunzătoare a sticlelor care ies din fabrici poate ajunge la 10-11 miliarde de ruble pe an”, mai declară reprezentații instituției.

În încercarea de a stopa producția ilegală de alcool, autoritățile de la Moscova vor să impună un standard unic de marcare a tuturor produselor alcoolice, începând cu 2024. În prezent, există obligativitatea marcării standardizate la medicamente, produse lactate, tutun, produse de parfumerie, blănuri și o serie de alte produse.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău