Război în loc de diplomație. Rusia reglează robinetul gazului după bunul său plac

11 Feb. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Feb. 2022, 11:47 // Actual //  MD Bani

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell a scris un articol despre Securitatea energetică a Europei și cooperarea UE-SUA. Oficialul a scris și despre relația cu Rusia, menționând că problema a devenit nu doar una de preț, dar și de securitate privind aprovizionarea.

„Rusia a folosit deja în trecut resursele energetice în scopuri politice. În ultimele săptămâni, deși Rusia și-a respectat cu strictețe angajamentele contractuale, compania rusă de stat Gazprom a refuzat să trimită cantități suplimentare pentru a suplini depozitele europene, ceea ce a creat și mai multă nervozitate pe piață.”

Potrivit oficialului, prin reducerea ratei totale a importurilor de gaze din Rusia, UE va investi mai mult în tranziția verde, dar și în reducerea dependenței strategice.

„Ar trebui să luăm de urgență în considerare dezvoltarea rezervelor strategice de gaze ale UE și posibilitatea de a achiziționa gaze în comun, așa cum a sugerat Comisia. Acest lucru ar spori securitatea tuturor părților și ar asigura un preț gestionabil, așa cum se arată într-un raport recent al grupului de reflecție CEPS.”

În acest sens, Josep Borrell mizează pe intensificarea colaborării UE-SUA.

„Prețurile ridicate și provocările privind aprovizionarea cu gaze naturale, generate de criza cu Rusia, reprezintă o prioritate a agendei noastre. Trebuie să facem față presiunilor pe termen scurt, menținându-ne, în același timp, obiectivul nostru pe termen lung de tranziție energetică spre emisii net zero. Consiliul UE-SUA pentru Energie de la Washington va intensifica cooperarea transatlantică în acest domeniu.”

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău