Un nou test rapid pentru depistarea SARS-CoV-2 a fost lansat în Republica Moldova. Cine îl poate utiliza

21 Feb. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 11:20 // Actual //  MD Bani

Un producător de dispozitive medicale a anunțat despre lansarea pe piața din Republica Moldova a unui sistem portabil, conceput pentru detectarea rapidă a antigenului SARS-CoV-2, care oferă rezultatul timp de aproximativ 15 minute. Este vorba de BD Veritor™ Plus.

Testul se bazează pe imunodozarea cromatografică pentru detectarea directă și calitativă a antigenului SARS-CoV-2 în mostrele nazale și este însoțit de un analizor portabil, numit BD Veritor™ Plus.

Sistemul portabil de testare rapidă este conceput pentru a fi utilizat de către profesioniștii din domeniul sănătății, în cadrul oricărei instituții medicale sau a punctelor de testare a pacienților suspectați că ar fi infectați cu virusul COVID-19.

Noul test rapid poate verifica prezența virusului COVID-19 în aproximativ 15 minute, permițând specialiștilor luarea unor decizii rapide cu privire la tratament, în timp ce pacientul să află la consultație.

De la începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea tehnologiilor de diagnosticare rapidă a antigenilor pentru a reduce povara asupra sistemului de sănătate. Conform ghidului OMS din septembrie 2020, testele rapide și ușor de utilizat permit depistarea bolii la majoritatea pacienților cu stadiu incipient al infecției acute cu SARS-CoV-2, permițând izolarea imediată și luarea măsurilor necesare pentru a opri transmiterea, fapt ce reduce numărul persoanelor cu suspiciuni de infecție care ar necesita teste suplimentare.

 „BD Veritor™ Plus este un sistem cu dimensiuni ceva mai mari decât cele ale unui telefon mobil, care propune un proces de lucru simplu, fapt ce îl transformă într-o soluție convenabilă nu doar pentru personalul din laboratoare. Printre cei care îl pot utiliza se mai numără cadrele medicale din policlinici, aziluri de bătrâni, servicii de ambulanță, specialiștii din punctele medicale aflate în aeroporturi, cabinetele medicale din școli, din marile întreprinderi și din punctele medicale situate în localitățile rurale”, a declarat șeful Reprezentanței Becton Dickinson B.V., Serghei Rubin, menționând că: „Acest sistem este deja utilizat în multe țări pentru depistarea unor infecții precum streptococul de grup A, gripa A+B și virusul respirator sincițial (VRS). În timpul sezonului gripal, se recomandă ca toți pacienții care prezintă simptome respiratorii acute să fie testați în paralel atât pentru SARS-CoV-2, cât și pentru gripa A+B, ceea ce poate fi realizat cu ajutorul aceluiași analizor BD Veritor Plus”.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău