O instalație pentru deșeuri radioactive din Kiev a fost lovită de rachete. Incident similar și la Harkov

27 Feb. 2022, 21:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Feb. 2022, 21:25 // Actual //  MD Bani

Ucraina a informat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că în cursul nopții amplasamentul unei instalații de depozitare a deșeurilor radioactive din Kiev a fost lovit de rachete, fiind deja al doilea incident de acest gen, anunță AIEA într-un comunicat.

Nu au fost raportate pagube la clădire și nici indicii privind o emisie radioactivă, a precizat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Personalul de la instalație a fost nevoit să se adăpostească în timpul nopții, dar a putut evalua ulterior situația, a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei (SNRIU). Atât comunicațiile cu instalația – filiala din Kiev a companiei de stat Radon -,  cât și sistemul de monitorizare a radiațiilor de la fața locului au fost restabilite în cursul dimineții, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc la o zi după ce autoritatea ucraineană în domeniu anunțase că un transformator electric de la o instalație similară de eliminare a deșeurilor radioactive din apropierea orașului Harkov, în nord-estul țării, a fost avariat, dar fără a se raporta vreo emisie radioactivă.

Astfel de instalații dețin de obicei surse radioactive dezafectate și alte deșeuri de nivel scăzut de la spitale și industrie, precizează AIEA. Însă deși aceste situri de depozitare nu conțin deșeuri cu un nivel înalt de radioactivitate, materialul stocat și depozitat poate, totuși, să provoace un eveniment cu impact radiologic grav, de unde necesitatea de a le proteja, a subliniat directorul general al AIEA.

„Aceste două incidente evidențiază riscul foarte real ca instalațiile cu materiale radioactive să sufere daune în timpul conflictului, cu consecințe potențial grave pentru sănătatea umană și pentru mediu”, a spus directorul general al AIEA. „Încă o dată, fac un apel urgent și ferm la toate părțile să se abțină de la orice acțiune militară sau de altă natură care ar putea amenința siguranța și securitatea acestor instalații”, a adăugat el.

Agenția internațională continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Ucraina, acordând o atenție deosebită siguranței și securității reactoarelor nucleare. AIEA rămâne în contact permanent cu autoritățile ucrainene și oferă actualizări periodice cu privire la situația din Ucraina, precizează comunicatul AIEA.

Reuniune a Consiliului guvernatorilor AIEA, miercuri, la Viena

De altfel, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat pentru miercuri organizarea unei reuniuni a Consiliului guvernatorior „pentru a examina situaţia actuală în Ucraina”, relatează AFP, preluată de Agerpres. Reuniunea „va începe la ora locală 11:00 (10:00 GMT) la sediul Agenţiei de la Viena, în Austria”, potrivit unei declaraţii transmise duminică agenţiei franceze de presă.

Ucraina dispune de patru centrale operaţionale şi de mai multe depozite de deşeuri radioactive, între care cel de la Cernobîl.

Centrala de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut joi în mâinile armatei ruse. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care „nu prezintă niciun pericol pentru public”, potrivit AIEA.

Reuniunea de miercuri intervine în timp ce se desfăşoară convorbirile de la Viena asupra dosarului nuclear iranian, cu un deznodământ – succes sau eşec – aşteptat în zilele următoare.

Diplomaţii britanici, francezi, germani, ruşi şi chinezi s-au angajat de mai multe luni în aceste convorbiri cu Iranul, SUA participând la negocieri în mod indirect.

 

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2025, 17:54 // Actual //  bani.md

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit, pe 9 iulie, starea de urgență în economie pentru încă o lună. Autoritățile din regiune explică decizia prin criza continuă cauzată de limitarea aprovizionării cu gaze și reducerea veniturilor bugetare, transmite IPN.

Decretul privind extinderea stării de urgență a fost aprobat în cadrul celei de-a doua sesiuni extraordinare a așa-numiților deputați transnistreni, măsura fiind instituită acum aproape opt luni în stânga Nistrului.

După ședință, șeful așa-zisului Soviet Suprem, Alexander Korshunov, a confirmat că autoritățile trec la un regim de economisire drastică: „Toate organele administrației de stat și municipale funcționează acum în regim de austeritate”.

Cheltuielile în mai multe domenii au fost „reduse drastic”: fondurile rutier și de mediu, fondul investițiilor de capital, precum și așa-numitul fond al solicitărilor alegătorilor au fost înghețate. Toate proiectele pe care autoritățile intenționau să le pună în implementare în 2025 au fost amânate pe termen nedeterminat, a adăugat Alexander Korshunov.

„Este clar că, în astfel de circumstanțe, va trebui probabil să se ia decizii care nu sunt întotdeauna populare”, a adăugat Korshunov, referindu-se la restrângerea programelor de stat și la redistribuirea fondurilor.

În ajunul reuniunii a fost organizată o ședință extinsă privind subiectele economice, la care au participat așa-numiți reprezentanți ai puterii executive și legislative, inclusiv responsabili de finanțe, precum și membri ai executivului local. Potrivit surselor oficiale, au fost discutate concluziile așa-zisei comisii guvernamentale privind stabilizarea economică, inclusiv propuneri privind reducerea cheltuielilor și redistribuirea bugetului.

De asemenea, autoritățile din regiune au anunțat că ajustează bugetul și pregătesc un proiect de buget pentru anul viitor. Din cauza presiunii externe și a veniturilor instabile, aleșii de la Tiraspol spun că este dificil să facă prognoze și că principala misiune este să respecte obligațiile minime față de populație.

Anterior, administrația de la Tiraspol a recunoscut că executarea bugetului actual este imposibilă. Producția industrială a scăzut cu 43%, iar comerțul exterior cu 31,5%. Conform previziunilor, PIB-ul ar trebui să scadă cu 12% în 2026, iar inflația ar trebui să crească la 16%.

Din 1 iulie și până la sfârșitul anului, Tiraspolul introduce o plată eșalonată a salariilor pentru bugetari. Finanțarea va fi divizată în două părți – până la data de 20 și din 21 până la sfârșitul lunii. Administrațiile orașelor din regiune au primit ordin să returneze soldul fondurilor locale în bugetul central.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO