Băncile din Republica Moldova au scos rubla rusească din lista valutelor tranzacționate urmare a deprecierii galopante pe fundalul invaziei Federației Ruse în Ucraina.
Situația este cauzată de nivelul sporit de incertitudine privind evoluțiile economice din Rusia și a cursului de schimb a monedei ruse, pe fundalul războiului din Ucraina și a sancțiunilor contra Rusiei impuse de majoritatea lumii occidentale (ex: casele de schimb valutar nu sunt sigure daca vor putea vinde aceasta valută la un curs profitabil în viitorul apropiat, din cauza fluctuațiilor majore și deprecierii)”, explică economistul Adrian Lupușor.
Potrivit lui situația respectivă nu va avea un impact major asupra economiei moldovenești, deoarece rubla rusească are o pondere infimă (circa 2% din total), atât în tranzacțiile valutare, atât în numerar.
„O situație similară se observă și în cazul hrivnei ucrainene, ponderea căreia în piața valutară autohtonă este și mai mică. Situația macrofinanciară din țară rămâne sub control, iar BNM are toate resursele necesare pentru a evita careva fluctuații excesive pe piața valutară”, a punctat Lupușor.
Rubla rusească s-a prăbuşit luni, în urma sancţiunilor impuse de UE şi a altor state. Banca centrală de la Moscova a afișat pentru astăzi un curs de 93,5 ruble pentru un dolar american și de 104,4 ruble pentru un euro.