Pentru a accentua importanța și necesitatea participării femeilor în viața economică profesională și/sau antreprenorială, precum și a încuraja, mobiliza antreprenoarele să devină active și să treacă peste diferite obstacole, care par să le încetinească succesul în afaceri, la data de 28 februarie, curent Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) a desfășurat, în format online, cel de al treilea și ultimul Atelier de lucru cu tematica ”Identificarea propunerilor de politici privind abilitarea și participarea economică a femeilor în Republica Moldova” cu femeile din zona Sud a țării noastre.
Reiterăm că, în perioada ianuarie-februarie 2022, au fost organizate celelalte două ateliere în mun.Strășeni și Edineț, care, respectiv, au acoperit regiunile de Centru și Nord, în cadrul cărora au fost colectate multiple propuneri legate de abilitarea economică a femeilor.
În deschiderea evenimentului, președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, Iulia Costin, a accentuat necesitatea încurajării femeilor de a participa la viața economică:
„Femeile au un potențial enorm în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, iar în țara noastră acest potențial este încă nevalorificat. Platforma Națională a Femeilor, împreună cu partenerii, finanțatorii, donatorii, realizează aceste acțiuni pentru a evalua situația reală, pentru a identifica mecanisme prin care putem ajuta și pentru a veni cu propuneri de politici care vor spori abilitarea economică a femeilor. Pe parcursul activității profesionale, am întâlnit mii de femei care vor să fie antrenate în câmpul muncii și să lanseze afaceri. Ele trebuie inspirate și încurajate, ajutate să găsească surse de finanțare.”
În cuvântul său de salut, Andrei Stratulat, ofițer național de program al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova, a subliniat importanța creării unui mediu de politici favorabil pentru asigurarea oportunităților egale și pentru valorificarea potențialului tuturor femeilor, inclusiv ale celor mai dezavantajate. El s-a referit la importanța independenței economice a femelor și la principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă care stă la temelia dezvoltării sustenabile a țării.
„Prin susținerea oferită PNFM, ne dorim ca mai multe femei să se implice atât în activități economice și de antreprenoriat, cât și în acțiuni de pledoarie pentru politici mai inclusive. Credem că este important să creăm și să fortificăm rețele de comunicare între femeile antreprenoare. În primul rând, pentru ca vocea lor să fie auzită în relațiile cu autoritățile, instituțiile publice și alte organizații cheie, dar și pentru a se susține reciproc în activitatea de antreprenoriat și în dezvoltarea lor profesională și personală. Din aceste motive, susținem împreună cu GIZ Moldova acțiuni care contribuie la dezvoltarea politicilor dedicate abilitării economice a femeilor.”
Olesea Ghedrovici, Manager componentă politici, proiectul „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de GIZ Moldova a precizat că rezultatele acestui Atelier de Lucru, sunt foarte importante, pentru că prin intermediul acestuia se urmărește identificarea a cât mai multe idei, care vor sta la baza unui proiect de politici.
„Acest workshop este una dintre activitățile pe care le-am planificat cu PNFM în cadrul contractului de subvenție locală, evenimente care au ca scop fortificarea capacităților organizației și dezvoltarea unui document cu propuneri de politici pentru abilitarea economică a femeilor din Republica Moldova. Totodată, în această perioadă complicată pentru noi toți, susținerea și suportul reciproc, inclusiv prin diferite platforme de comunicare, precum este PNFM au o importanță deosebită”.
Totodată, în cadrul atelierului de lucru participantele au primit și lecții din viața de business: studii de caz și bune practici de la patru femei din raioanele Leova și Cahul cu o experiență prețioasă în domeniul patiseriei, serviciilor educaționale și de croitorie, administrație publică locală.
Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).