Gazul rusesc s-a tranzacţionat pentru ziua de azi la uluitorul preţ de 2.135 de dolari pe mia de metri cubi (177 de euro pe MWh) la bursa CEGH din Austria, nivelul fiind dublu faţă de preţul de tranzacţionare de pe 23 februarie, ziua de dinaintea atacului Rusiei asupra Ucrainei.
Barilul de petrol se îndreaptă spre 110 dolari, după o creştere de 5%.
Anul trecut, România şi-a crescut dependenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe fondul reducerii producţiei interne.
Ieri, 1 martie, Molodvagaz a anunțat că prețul de achiziție calculat preventiv al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, va constitui, în luna martie 2022, 547,26 dolari SUA pentru mia de metri cubi cu 16 dolari mai puțin față de prețul din februarie.
În data de 28 ianuarie, ANRE a aprobat tarifele la gazele naturale livrate populației. Reglementatorul a majorat tarifele cu 37%, la 15,18 lei metrul cub pentru populație.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.