Ministerul economiei în discuții cu mediul de afaceri. Companiile întâmpină dificultăți

04 Mart. 2022, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Mart. 2022, 16:25 // Actual //  MD Bani

În contextul crizei actuale, Ministrul economiei, Sergiu Gaibu și Directorul general al Agenției de Investiții, Stelian Manic, au avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. Unele companii, dependente de produse și materia primă din Ucraina și Federația Rusă, sau exportă mărfuri în aceste țări se confruntă cu dificultăți.

În cadrul reuniunii, participanții au analizat provocările cu care se confruntă mediul de afaceri din diferite sectoare în situația de criză. În urma discuțiilor, cei prezenți au stabilit necesitatea de comunicare sectorială pentru identificarea soluțiilor practice. Într-un final, au fost stabilite întrevederi pe domenii sectoriale dintre autoritățile de resort, reprezentanții mediului de afaceri și ai investitorilor străini.

Prezent la eveniment, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a încurajat propunerile venite din partea reprezentanților mediului de afaceri și a salutat efortul Agenției de Investiții de a intermedia discuțiile cu mediul de business și investitori.

Este critic să asigurăm un flux de informații pentru a înțelege care sunt necesitățile în lanțurile valorice și cele logistice și de transportare a mărfurilor. Deja discutăm cu ministerele de resort pentru a organiza noi coridoare de transport al mărfurilor și soluționarea rapidă a reorientării fluxurilor comerciale. Avem deschidere internațională în acest sens și împreună cu voi vom stabili cele mai eficiente strategii de acțiune și comunicare pentru a asigura stabilitatea”, a menționat ministrul.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre posibilitățile de integrare a refugiaților ucraineni în câmpul muncii. Astfel, și-au exprimat deschiderea pentru specialiștii IT care vor să se angajeze în țara noastră.

Ne bucurăm și apreciem că autoritățile au răspuns atât de rapid solicitărilor noastre. Suntem gata să oferim și locuri de muncă, și să susținem echipele de IT care au fost nevoite să plece din Ucraina”, a propus Marina Bzovaia, președinta Asociației companiilor private din domeniul TIC.

Directoarea IT Park Moldova, Natalia Donțu și Marcela Lozovanu, reprezentanta Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS Moldova), la fel și-au exprimat disponibilitatea instituțiilor de a oferi suport în angajarea cetățenilor ucraineni.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO