Pe termen lung – e imposibil să câștige Rusia războiul. E mult mai dur și greu decât în Afghanistan. Economia le e praf

05 Mart. 2022, 20:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mart. 2022, 20:10 // Actual //  bani.md

Pe termen lung – e imposibil să câștige Rusia războiul. E mult mai dur și greu decât in Afghanistan, și economia lor e mult mai praf decât atunci, sunt deja în faliment tehnic. De asta strategia NATO/UE e corectă deocamdată: – distruge economic Rusia ca sa nu aibă resurse pentru război și să cauzeze – poate – o lovitură de palat la Kremlin, susține economistul Andrei Caramitru fiul regretatului actor român Ion Caramitru.

Caramitru explică de ce Rusia va pierde războiul:

– armata la sol a Rusiei e organizată în BTG-uri (battlegroups) de 800-1000 de oameni. Rusia a trimis vreo 150 de BTG-uri în Ucraina

– BTG-urile funcționează foarte specific. Au mult mai multă artilerie decât armatele NATO. Sunt foarte greoaie (tancuri grele), care se deplasează încet (ei preferă cu trenul pentru mișcări mai rapide). Au nevoie de o cantitate uriașă de benzina (plus mâncare și muniție, în fiecare zi, ca să se deplaseze)

– În jurul fiecărui BTG, sunt folosiți militari în termen, trupe locale și trupe mobile de tip commando ca să prevină atacurile la sol ale inamicului (își protejează centrul, e normal)

– Tipul de comandă e foarte învechit, de tip URSS. Comenzile vin de sus și nu se discută, calitatea și moralul trupelor, a soldaților normali, e foarte scăzut (vin din provincii sărace, sunt vai de capul lor). În armata rusă – toți recruții sunt bătuți și umiliți de ceilalți la început ca să știe cine e șeful și să nu aibă inițiativă. Cei mai amărâți sunt puși pe convoaiele de aprovizionare.

– Calitatea armelor e slabă (corupție și bătaie de joc mult mai mare decât în armata română). Au foarte puține arme moderne (pentru că alea sunt sofisticate, au nevoie de sisteme electronice de top – ori ei nu sunt în stare nici să construiască mașini simple pentru civili, nu au capacitate de producție și de design – până și Lada lucra cu Renault că singuri nu pot).

Care este strategia pentru a opri această armata conform doctrinei NATO? E fix ce fac ucrainenii – și fac foarte bine (fac cam ceea ce au făcut și finlandezii când s-au bătut cu trupele rusești pe timpul lui Stalin):

– ataca prioritar coloanele de aprovizionare că să nu ajungă benzina și mâncarea la BTG-uri. De asta vedeți multe coloane arse (sunt în mare parte cele de aprovizionare), tancuri abandonate, soldați ruși care fură mâncare din magazine. De asta coloana aia mare de 30km spre Kiev e blocată.

– Strategie ultra mobilă de tip guerila care atacă trupele avansate ale BTG-urilor și ataca prin spate în special pe aprovizionare ca să le strice coordonarea. Cu Stinger și NLAW și drone turcești.

Ce înseamnă toate astea:

– Le e foarte greu sa avanseze în interiorul Ucrainei pentru că liniile de aprovizionare devin foarte lungi și extrem de vulnerabile. Încă nu au reușit să înconjoare nici măcar Harkov care e la vreo 20km de granița cu Rusia.

– este îngrozitor de greu pentru ei, cu structura asta, să poată face luptă urbană. Au trupe de parașutiști și spețnaz însă sunt puțini și sunt pe vehicule ușor de distrus. Si – dacă intră cu BTG-uri în orașele mari, fiind foarte lenți, devin ușor de distrus cu Javelin-uri. Deocamdată au luat doar un singur oraș cât de cât mai important (Herson)

– Cu ce trupe au, este imposibil sa controleze teritoriul Ucrainei. Ar avea nevoie de 500’000-1 milion de trupe la sol (nu 170’000 cât au acum)

– Si atunci – fac ce știu mai bine. Trag de pe loc cu artileria (care e imensă) direct în orașe să le facă praf.

Problema deci e așa. Ucraina va rezista mult și bine și va cauza pierderi uriașe trupelor rusești. Bombardamentele pe orașe se vor intensifica și vor muri zeci de mii de civili. Războiul poate dura ani (așa a zis și Macron). Putin încearcă sa aducă trupe din Belarus și celelalte țări aliate (Kazahstan, Kârgâzstan etc), dar pare obligat sa facă și conscripție obligatorie în Rusia. E scenariul Siria la puterea 100.

Deci – în cel mai rău caz posibil:

–  va dura mult timp cu pierderi colosale în special de civili (și cu foarte multe milioane de refugiați în UE)

– NU are cum sa atace la sol o țară NATO, nu are resursele armate pentru așa ceva (deci stați liniștiți, riscul exista poate pentru Republica Moldova dar nu acum, peste câteva săptămâni dacă pică Odessa)

– Pe termen lung – e imposibil să câștige Rusia războiul. E mult mai dur și greu decât in Afghanistan, și economia lor e mult mai praf decât atunci, sunt deja în faliment tehnic.

De asta strategia NATO/UE e corectă deocamdată:

– distruge economic Rusia ca sa nu aibă resurse pentru război și să cauzeze – poate – o lovitură de palat la Kremlin

– Trimite multe Javelin, stinger, NLAW, drone.

– Nu riscă – încă – o intervenție mai directă ca să nu riște o escaladare nucleară (acum nu se pune problema, nu are de ce și pe cine să dea bomba atomica Putin)

– S-a asigurat de o semi-neutralitate a Chinei (care a recunoscut suveranitatea Ucrainei și au vorbit direct cu Zelensky acum 2 zile).

Întrebarea este ce vom face dacă asistăm in direct la un genocid total pe populația civilă (e foarte probabil – Putin a făcut asta și în Cecenia și în Siria). Dacă se ajunge la asta e posibilă o intervenție limitată (de exemplu sa dam avioane la ucraineni sau sa fie atacată infrastructura în Belarus). Însă nu suntem încă acolo – se va pune problema poate peste 2 săptămâni dacă rușii reușesc să încercuiască Kiev si/sau Harkov și civilii încep să moara cu zecile de mii. Probabil aprobat de Adunarea Generală a ONU ca intervenție limitată umanitară. Chiar dacă se întâmpla asta – nefiind un atac direct pe Rusia – nu exista motive pentru escaladare nucleară.

Rușii nu au reușit sa captureze un sat lângă Kiev care e cât Periș și sunt blocați peste tot în Ucraina de fapt, nu au trupe în vest.  Credeți ca pot să intre în țară NATO care are 2000 de jet-uri de top top în toată Europa? Cu ce? Si dacă intră declară război și atunci cele 2000 de avioane pot intra să ii distrugă în 24 de ore toată armata la sol în Ucraina.

Oricum o luăm. Rusia va pierde și România e în siguranța. Nu știu cât va dura, însă nebunia – poate fi ani buni de acum încolo sau să colapseze regimul din Moscova repede. Nu știm. Dar încercați sa fiți raționali, nu sa înnebuniți de stres.

Si încă ceva – Putin ieri a apărut slăbit și îngrozit. Nu a mai amenințat pe nimeni din NATO cu nimic și a recunoscut public ca mor mulți soldați ruși (a promis 60’000 dolari familiilor). Nu ar fi făcut asta dacă nu era sub presiune de la armată. Deci nu e de capul lui, nu poate face ce vrea. Pana și Lukoil s-a opus oficial războiului. Dacă azi nu declară legea marțială în Rusia cum se zvonește înseamnă ca începe sa piardă lupta internă la el.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală