Ravagii în Ucraina! Putin a ordonat bombardamente în masă

11 Mart. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2022, 10:00 // Actual //  bani.md

Este a șaisprezecea zi a războiului declanșat de președintele Vladimir Putin în Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au transmis că au lovit, joi, zece avioane de război rusești și au distrus două convoaie mari de armament. Rusia nu a comentat informațiile, însă cert este că o parte dintre echipele care alcătuiau zilele trecute uriașul convoi militar din apropierea Kievului și-au luat pozițiile în diferite orașe. Unele ținte au fost lovite pentru prima dată în noaptea de joi spre vineri de către forțele armate ale inamicilor.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak a reacționat la escaladarea atacurilor rusești în întreaga țară. Într-un mesaj pe Twitter, acesta a transmis: „Am fost foarte afectat de atacurile din Rusia. Marile orașe ucrainene sunt din nou supuse unor lovituri devastatoare”.

El a adăugat că primul bombardament a avut loc în Lutsk, închizând două cazangerii, în timp ce trei „explozii puternice” au lovit Ivano-Frankivsk, Dnipro fiind de asemenea atacat.

Primarul din Ivano-Frankivsk a confirmat bombardamentele rusești asupra orașului său din sud-vestul Ucrainei. Într-un mesaj postat pe Facebook, acesta a transmis: „Inamicul a lovit Frankivsk”.

El a îndemnat oamenii să nu împărtășească fotografii și videoclipuri cu exploziile și a părut să sugereze că un sistem de alarmă pentru atac cu rachete nu a funcționat. Edilul a avertizat locuitorii din districtele Krykhivtsi, Chukalivka, Opryshivtsi, Gorodok să nu-și părăsească locuințele.

În Ivano-Frankivsk au fost raportate trei explozii. În imaginile apărute în presa ucraineană se văd explozii surprinse în apropiere de clădiri rezidențiale. Trei coloane înalte de fum se văd ridicându-se la zeci de metri înălțime, iar apoi se audr zgomotul asurzitor al exploziilor

Alt atac a fost surprins video și la Luțk, tot în vestul Ucrainei, la mai puțin de o sută de kilometri de granița poloneză. Presa locală scrie că este posibil să fi fost vizată o uzină din apropierea aerodromului, unde s-a declanșat un incendiu.

„Toată lumea la adăpost!” a scris primarul într-o postare pe Facebook pentru localnici. Le-a cerut să nu publice nicio fotografie, adresă sau coordonate.

Atacurile din aceast dimineață vin după ce ieri, a treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, purtată de data aceasta la nivel de miniștrii de externe, s-a încheiat fără niciun rezultat, după mai bine de două săptămâni de conflict militar.

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarii ruși au încasat anul trecut sume record din dividende, într-un moment în care economia națională se confruntă cu o scădere accentuată a investițiilor și cu o criză a creditării. Potrivit Forbes, în 2024, cele mai mari companii din Rusia au transferat către cei mai bogați 50 de oameni de afaceri aproape 1,77 trilioane de ruble – cea mai mare sumă din istorie. Pentru comparație, în anii 2022 și 2023 această cifră nu a depășit 1,4 trilioane.

Cei mai mari beneficiari au fost Aleksei Mordașov, proprietarul Severstal, care a obținut 201,8 miliarde de ruble, urmat de Vagit Alekperov, co-proprietar Lukoil, cu 201 miliarde, și Vladimir Lisin, care a revenit în topul miliardarilor cu 152 de miliarde încasate, în mare parte de la NLMK. Pe următoarele locuri se situează Leonid Mikelson, cu peste 104 miliarde de ruble, și Alișer Usmanov, cu 96,2 miliarde.

În același timp, în timp ce marii acționari scoteau masiv bani din firme, peste 50 de companii din Rusia au decis să nu plătească dividende în 2024, pentru a păstra lichidități și a susține operațiunile. Totuși, această abordare prudentă nu a fost împărtășită de miliardari, care au preferat să extragă profiturile, fără a constitui rezerve de criză.

Situația îngrijorează chiar și Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, care avertizează că economia dă semne de recesiune. Dobânzile ridicate, impuse de Banca Centrală, au crescut costul finanțării, iar multe companii sunt la limita insolvenței. Economia civilă, deja afectată de sancțiuni, riscă o „aterizare dură”, spun reprezentanții mediului de afaceri.

Directorul general al Severstal a menționat că, în contextul actual, grupul ia în calcul inclusiv oprirea unor fluxuri de producție, în timp ce alți investitori acuză o „supraîncălzire negativă” a economiei – adică o scădere drastică a cererii și o paralizie a inițiativei economice. În acest timp, marii acționari preferă să încaseze, în loc să susțină companiile care i-au îmbogățit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO