Grupurilor de Acțiune Locală din zonele rurale primesc finanțare din partea LEADER. A fost lansat un apel de propuneri

06 Apr. 2021, 16:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 16:34 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova a fost lansat un apel de propuneri din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Despre acest fapt anunță Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova

Misiunea Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE este de a contribui, în colaborare cu Grupurile de Acțiune Locală, la dezvoltarea rurală în Republica Moldova, să stimuleze competitivitatea și să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile rurale. Finanțarea oferită prin intermediul fondului va genera oportunități pentru Grupurile de Acțiune Locală pentru a-și continua activitățile axate pe dezvoltarea rurală:

  • asigurarea GAL-urilor cu fonduri pentru cofinanțarea proiectelor și a inițiativelor locale care să contribuie la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL-urilor;
  • pilotarea implementării instrumentelor inovative pentru creșterea economică locală prin intermediul GAL-urilor;
  • contribuție la dezvoltarea instituțională și operațională a GAL-ului;
  • consolidarea experienței de implementare LEADER în Republica Moldova.

Bugetul total al Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 este de 20.000.000,00 MDL.

Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 oferă o nouă modalitate de cofinanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, cu două măsuri financiare: Măsura de Activizare LEADER și Măsura de Dezvoltare LEADER.

  • Măsura de Activizare LEADER oferă GAL-urilor oportunitatea de a mobiliza actorii comunității locale și de a-i încuraja să contribuie la procesele de dezvoltare locală prin finanțarea proiectelor de scară mică în valoare de 20.000,00 – 80.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat;
  • Măsura de Dezvoltare LEADER oferă GAL-urilor posibilitatea să co-implementeze proiecte de dezvoltare la scară mica în valoare de: 100.000,00 – 200.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat sub formă de Inițiative Pilot ale GAL.  Rolul lor principal este să stimuleze dezvoltarea teritoriului GAL.

Apelul de propuneri este deschis pentru Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova care activează în baza principiilor abordării LEADER și dețin Strategia de Dezvoltare Locală aprobată de Consiliul GAL/Adunarea Generală.

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor online este 26 aprilie 2021, ora 12:00.

Mai multe informații privind conceptul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare a acestora (inclusiv criteriile de evaluare de conținut) pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneriVă rugăm să citiți detaliat Regulile de participare înainte de a depune dosarul de înregistrare.

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Xenia Marcov: xenia.marcov@solidarityfund.md. Întrebările trebuie să fie expediate  până pe 15 aprilie 2021. Toate răspunsurile și explicațiile la întrebările și solicitările înregistrate până pe 15 aprilie 2021, vor fi publicate pe 16 aprilie 2021 pe pagina web: www.solidarityfund.md.

LEADER în Republica Moldova

Abordarea LEADER este implementată în Republica Moldova din anul 2016, cu sprijinul oferit de diferiți parteneri de dezvoltare și în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În prezent, există 32 de GAL-uri, care reunesc aproximativ 300 de unități administrativ-teritoriale, acest lucru însemnând acoperirea a aproximativ 35% din zonele rurale și implicarea a peste 1 500 de actori locali. Aria de acoperire LEADER în Moldova este în continuă creștere, iar până la finele anului 2021, se preconizează creșterea proporției de acoperire a teritoriului rural al țării cu GAL-uri de până la 70%.

Rezultatele generate de GAL-uri în scopul dezvoltării comunităților rurale (aproximativ 700 de micro-proiecte locale implementate până acum) și colaborarea eficientă între MADRM, RNL și partenerii de dezvoltare, au determinat inițierea unui cadru legal care să asigure implementarea Programului Național LEADER și care ar urma să fie cofinanțat de către Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Se așteaptă că faza „pilot” a Programului Național LEADER să fie lansată la sfârșitul anului 2021.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău