Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0.5576%
 • USD
  17.8399
  0.3503%
 • RUB
  0.2391
  0.5019%
 • RON
  4.3609
  0.5572%
 • UAH
  0.6431
  0.2799%

Ești din regiunea Cahul? Află de ce oportunități de formare profesională poți beneficia

17 Mart. 2021, 14:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:27 // Bani și Afaceri //  Irina Luca

Sectorul TIC din Moldova a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, fiind unul dintre principalii catalizatori ai dezvoltării economice. Anul trecut, cca 10,5% din totalul exporturilor de servicii din Moldova au aparținut sectorului care integrează în câmpul muncii cca 18 mii de oameni.

Aflată în plină ascensiune, industria continuă să raporteze o necesitate stringentă de specialiști calificați în IT sau domenii conexe, care limitează creșterea competitivității afacerilor și accelerarea dezvoltării economice, în special la nivel regional. Pentru ca viitorii specialiști să dispună de abilități racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” sunt dezvoltate mai multe programe educaționale. Acestea încurajează parteneriatele dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ, promovează tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen. Proiectul este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Unul dintre obiectivele-cheie ale politicilor Uniunii Europene, inclusiv pentru țările învecinate, este realizarea unei transformări digitale rezistente. Acest fapt va asigura crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economiilor în această nouă eră digitală. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul oferă sprijinul necesar în abordarea lacunelor de competențe digitale în partea de sud a țării. Finanțat de Uniunea Europeană și implementat în parteneriat cu Suedia, în spiritul echipei Europa, proiectul va sprijini și startup-urile digitale. Suntem încrezători că tinerii din regiunea Cahul vor profita de oportunitățile oferite prin intermediul acestui program inovator de sprijin al UE. ”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Provocările cu care se confruntă lumea întreagă fac ca schimbările în știință și tehnologie să se accelereze. Este imperativ să fie dezvoltate abilitățile de care au nevoie băieții și fetele pentru a reuși în secolul al XXI, pe de o parte, iar pe de altă parte – să fie dotați profesorii cu cunoștințe, experiență și instrumente adecvate pentru a menține standardele înalte de educație pentru elevii din toată Moldova. Credem că programele educaționale sinergice și inclusive, dezvoltate de ATIC în parteneriat cu Uniunea Europeană și Suedia vor genera rezultate tangibile, transformând Moldova într-un centru regional competitiv de inovare și tehnologie.”

Programe educaționale pentru orice vârstă

„EU4Moldova: Startup City Cahul” prevede un șir de programe destinate sporirii abilităților interpersonale și profesionale, pentru orice doritor de a-și dezvolta competențele sau de a profesa în IT. Printre cele mai importante inițiative implementate în anul curent sunt:

 • „Tekwill în fiecare școală” – cursuri pentru elevii care își doresc să învețe profesiile viitorului.Din 1 septembrie, elevii gimnaziilor și liceelor din regiunea Cahul sunt așteptați să studieze profesiile viitorului. Inteligența artificială, dezvoltarea de software, industria creativă și leadership-ul antreprenorial sunt cele 4 module pe care elevii din regiunea Cahul le vor studia la școală. Actualmente, mai mulți profesori din cele 31 de școli conectate la proiect participă la un program de formare continuă și mentorat pentru integrarea metodologilor inovative de predare și învățare în clasă. Cursurile sunt disponibile pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13-18 ani și vor fi studiate opțional, în timpul orelor de clasă, pe platforma www. tekwill.online. Programul îi ajută pe elevi să-și dezvolte gândirea critică, competențele digitale sau abilitățile de comunicare. Proiectul reprezintă un parteneriatdintre USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. În acest an, în cadrul aceleiași inițiative, vor fi dezvoltate laboratoare STEM în mai multe licee din regiunea Cahul.
 • „Startup UNI” – cursuri de antreprenoriat IT pentru studenți. Începând cu acest an academic, studenții Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul vor avea posibilitatea să studieze antreprenoriatul și să obțină abilitățile necesare pentru a putea să-și transforme ideile în afaceri de succes. În cadrul unui proiect pilot, participanții la cursuri vor studia management strategic, planificare financiară, marketing, pitch-ul, dar și cum pot să atragă potențiali investitori. La finalul sesiunilor de instruire tinerii vor fi încurajați să-și aplice cunoștințele pentru a dezvolta comunitatea din care fac parte. Câțiva profesori universitari participă în aceste zile un program de formare în domeniu pentru a putea preda studenților antreprenoriatul tehnologic.

Noi proiecte dedicate regiunii Cahul pentru dezvoltarea forței de muncă profesioniste și pregătirea tinerilor pentru a putea alege o carieră în IT, vor fi implementate și în următorii ani. Acestea au scopul de crește competitivitatea economică a țării, productivitatea și capacitatea de a înregistra progrese semnificative în următorii ani. Inițiativele vor viza programe dedicate: copiilor – cursuri de instruire pentru încurajarea celor mici ca, din fragedă copilărie, să-și dezvolte competențele digitale și să-și sporească imaginația și potențialul de creație; femeilor, tinerilor și profesioniștilor non-IT – burse, certificări internaționale și instruiri pentru a crește nivelul de pregătire și expertiză în programe precum Java, Programare în C#, Rețelistică, Web Development etc.; cadre didactice – certificări internaționale și cursuri de formare în cele mai solicitate domenii pe piața muncii etc.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „Până în anul 2024, ne-am propus ca beneficiari ai inițiativelor noastre să devină aproximativ 11.500 de elevi, 500 de cadre didactice și peste 300 de studenți din regiunea de sud a țării.  Ne dorim să transformăm Cahulul într-o regiune favorabilă pentru investiții, inovații și antreprenoriat, iar prin implementarea acestor inițiative, vom aduce tehnologia mai aproape de toți locuitorii.Pe termen lung, aceasta va pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și va contribui la creșterea unei generații de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.” 

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Pentru dezvoltarea proiectului implementat de ATIC, UE investește 6,8 milioane EUR, fonduri oferite prin intermediul Suediei.

 

Realitatea Live„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
07 Mai 2021, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Mai 2021, 06:50 // Actual //  Otilia Cotruța

Deputatul „PRO Moldova” și fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, anunță că fostul lider al PDM, Vladi Plahotniuc, și ex-vicepreședintele formațiunii, Serghei Iaralov, au depus un autodenunț la Procuratură după ce i-au transmis lui Igor Dodon o sacoșă cu bani în iunie 2019. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite SafeNews.md cu referire la Deschide.md.

„După actul de predare a „kuliokului”, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov au mers la Procuratură și au făcut autodenunț. Deja trebuie să întrebați procurorii ce e cu acel autodenunț…

Din câte eu îmi amintesc, ceea ce s-a discutat atunci, imediat după autodenunț, Procuratura a venit și a extras toate înregistrările și toate copiile care au ținut de acel episod”, a declarat el.

Amintim că în spațiul public au apărut mai multe imagini video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon.

În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM).

Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Ulterior, PG a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.


 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă