Noua Zeelandă este îngrijorată de prezența navelor militare chineze în regiune

28 Mart. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2022, 13:15 // Actual //  MD Bani

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului în urma unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon, informează Reuters.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenţionează să îşi „diversifice” relaţiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia. Anunţul a alarmat conducerile de la Canberra, Wellington şi Washington, scrie agenţia citată.

„Considerăm astfel de acţiuni o potenţială militarizare a regiunii şi de asemenea vedem foarte puţine motive, din punct de vedere al securităţii în Pacific, pentru o astfel de necesitate şi o astfel de prezenţă”, a răspuns Ardern la Radio NZ când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staţionarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania. „Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător”, a adăugat ea, conform Agerpres.

Liderul opoziţiei din Insulele Solomon, Matthew Wale, şi-a exprimat într-un interviu acordat televiziunii ABC dezamăgirea că Australia nu a acţionat pentru a împiedica acordul cu China, deşi îl avertizase pe înaltul comisar (ambasadorul – n. red.) australian încă de anul trecut.

Ambasadorul Lachlan Strahan a răspuns luni printr-un mesaj pe Twitter: „Australia şi-a manifestat regulat şi respectuos (faţă de Insulele Solomon) preocuparea privind acordul de cooperare în domeniul securităţii propus între China şi Solomon”.

Înaltul comisar a adăugat că „familia pacifică” este cel mai bun furnizor de securitate pentru Insulele Solomon, iar şefa diplomaţiei australiene, Maris Payne, a dat rapid „like”, apreciind mesajul.

Oficialităţi americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relaţie militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

Premierul australian Scott Morrison a declarat jurnaliştilor că va discuta luni subiectul cu omologii săi din Papua Noua Guinee şi Fiji. „Este o problemă îngrijorătoare pentru regiune, dar nu a constituit o surpriză”, a apreciat el.

Insulele Solomon, naţiune insulară cu o populaţie sub un milion, situată la circa 2000 de kilometri la nord-est de Australia, a recunoscut diplomatic în 2019 China, în locul Taiwanului – un indiciu al creşterii influenţei Beijingului în Pacific, consideră Reuters.

Cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Solomon este Guadalcanal, unde în 1942-1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au dat lupte grele între forţele americane şi japoneze.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău