Agenția ONU pentru Refugiați în Moldova și maib își unesc eforturile pentru a oferi asistență refugiaților

28 Mart. 2022, 17:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2022, 17:01 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Războiul din Ucraina este o tragedie umană teribilă care ne afectează pe fiecare. Moldova este țara cu cel mai mare număr pe cap de locuitor de refugiați, care au evadat din zona de conflict. Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) este în prima linie concentrând eforturile de asistență pentru a ajuta refugiații și familiile moldovenești care îi găzduiesc. Maib anunță cu mândrie că a fost selectată de UNHCR pentru a furniza produse și servicii bancare în cadrul efortului umanitar al agenției.

În limitele parteneriatului, maib va emite și distribui carduri bancare refugiaților. Acestea vor permite beneficiarilor să-și asigure finanțele și să acceseze produse financiare, precum și numerar pentru tranzacții cotidiene. Maib va emite carduri bancare Mastercard care pot fi folosite pe larg pentru operațiuni în întreaga țară.

Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova:

„Asistența financiară este cea mai demnă modalitate de a ajuta familiile din Ucraina. Aceasta le oferă refugiaților posibilitatea de a alege cea mai bună opțiune pentru ei și familiile lor. Asistența financiară oferă beneficii atât refugiaților, cât și economiei gazdă”.

Giorgi Shagidze, CEO maib:

„Suntem onorați să colaborăm cu UNHCR și să fim parte a efortului umanitar pe care îl oferă. Rolul nostru este să acordăm posibilitate oamenilor care se află în circumstanțe dificile să acceseze servicii bancare care să răspundă necesităților lor de zi cu zi. Țin să mulțumesc încă o dată UNHCR, Guvernului Republicii Moldova și cetățenilor moldoveni care s-au mobilizat și au oferit ajutor rapid și generos refugiaților”.

Despre UNHCR

UNHCR, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru oamenii forțați să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor și persecuției. Oferim asistență pentru a salva vieți, precum adăpost, hrană și apă, ajutăm la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care asigură oamenilor un loc sigur pe care să-l numească acasă. Activăm în peste 130 de țări, folosind experiența noastră pentru a proteja și îngriji milioane de oameni.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău