(VIDEO) Interviu cu Sergiu Harea, președintele CCI a RM despre concursurile „Marca Anului” și „Premiul Calității”

30 Mart. 2022, 16:51
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 16:51 // Interviu //  MD Bani

În prezent, antreprenorii autohtoni se confruntă cu o perioadă mai „delicată”. După criza generată de COVID-19, businessul din Republica Moldova s-a lovit de o altă criză, mai exact, sistarea comerțului din cauza războiului din Ucraina, țară care are frontieră comună cu Republica Moldova. Pentru a susține antreprenorii, Camera de Comerț și industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) – cea mai mare asociație de business din țară, organizează activități de susținere a mediului de afaceri.

„În această perioadă dificilă, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a axat pe câteva măsuri importante. În primul rând să asigurăm dialogul public-privat dintre mediul de afaceri și autoritățile publice centrale și locale, astfel încât să găsim cele mai eficiente soluții pentru a susține companiile din țară. Pe lângă faptul că CCI a RM este cea mai mare asociație de business, instituția noastră estea cea care reprezintă, în ansamblu, toate companiile din țara noastră.”, declară Sergiu Harea, președintele CCI a RM.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea spune că asociația a digitalizat o serie de servicii pentru a ușura activitatea antreprenorilor. De asemenea, sunt organizate concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității” care au drept scop promovarea mărcilor comerciale pe piața internă și externă și de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității precum și de a promova abordările moderne ale calității.

„Menirea de bază a acestor concursuri este susținerea și promovarea businessului autohton. este vorba despre promovarea mărcilor comerciale și a brandurilor din Republica Moldova, promovarea investiției în proprietatea intelectuală, dar și în calitatea serviciilor și produselor din țara noastră”, a menționat Sergiu Harea.

Participanții la aceste două concursuri vor beneficia de o mulțime de avantaje precum consolidarea prestigiului companiei și vizibilitate în rândul consumatorilor interni și externi.

Premiul Mare pentru concursul „Marca Comercială a Anului” este „Mercuriul de Aur”. Miza concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității” este „Zeița Calității.

Câștigătorii celor două concursuri vor fi premiați în cadrul „Galei Businessului Moldovenesc”, care este cel mai așteptat eveniment al societății economice autohtone, care se va desfășura în vara acestui an.

Pentru a oferi posibilitatea mai multor antreprenori să participe, termenul de înscriere la concursuri a fost prelungit până la 15 aprilie 2022.

De asemenea, CCI a RM oferă consultanță în afaceri, organizează instruiri, traininguri online și offline, expoziții, târguri, misiuni internaționale, etc. Portalul client.chamber.md oferă posibilitatea antreprenorilor să solicite online servicii precum: expertiza mărfurilor, evaluarea bunurilor, eliberarea certificatului de origine nepreferențial, etc.

Potrivit lui Sergiu Harea, pe viitor, CCI a RM va susține și mai mult mediul de afaceri autohton. Printre evenimentele care sunt planificate în timpul apropiat se numără evenimentul de transmitere a certificatelor de finanțare și de dotare IT ce se înscrie în activitățile derulate în cadrul proiectului de consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei COVID-19, organizarea expozițiilor regionale, Gala Businessului Moldovenesc și diverse seminare tematice.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău