Încă din săptămânile premergătoare invaziei Rusiei din Ucraina, în 24 februarie 2022, înalți oficiali americani au avertizat că un atac al Moscovei este iminent.
Statele Unite au anticipat aproape fiecare mișcare a lui Putin, iar un expert de la Harvard Kennedy School susține că Washington-ul este posibil să aibă un spion ”cârtiță” infiltrat la Kremlin.
Înainte de începerea războiului din Ucraina, jurnaliștii l-au întrebat pe președintele SUA, Joe Biden, de ce este atât de convins că omologul său Vladimir Putin a decis să invadeze țara vecină. Răspunsul liderului de la Casa Albă a fost unul tranșant: ”Avem o capacitate semnificativă a Serviciilor de Informații”, potrivit ABC.
Biden a susținut, de asemenea, că știe exact ce avea în pregătire Putin, până la anumite date specifice. Asta ar fi ca și cum Serviciile de Informații americane i-ar fi ”accesat” mintea unui lider străin renumit, pentru a-i afla secretele.
Calder Walton, istoric și expert în domeniul Serviciilor de Informații la Harvard Kennedy School, a detaliat lucruri aflate din interiorul Kremlinului, legate chiar de Putin. ”Se spune că el folosește foarte, foarte rar e-mail-ul, iar apelurile sale telefonice sunt utilizate foarte selectiv”.
În calitate de fost spion KGB, Vladimir Putin cunoaște perfect importanța Serviciilor de Informații și a minimalizării capacității inamicilor săi, reali sau percepuți, de a-ți cunoaște planurile. Se pare că liderul de la Kremlin se bazează în continuare pe tacticile pe care le-a învățat și exersat ca agent KGB, între 1975 și 1991.
”Viziunea lui asupra lumii este dominată de cariera sa anterioară de ofițer KBG și este sinonimă cu paranoia. Așadar el este cu adevărat un teoretician al conspirației și paranoic”, a spus Walton.
Statele Unite ar fi știut de planurile de invazie a Ucrainei cu mult timp înainte, ”exploatând o serie de surse” din Rusia. ”Aș fi convins să spun că nu este o singură sursă, ci probabil o combinație: potențial de surse umane, oameni apropiați lui Putin… tehnica veche a meseriei, a spionajului, a recrutării de spioni”, a explicat expertul de la Universitatea Harvard din Statele Unite.
Dar există și alte tehnici moderne în setul de instrumente actual al Serviciilor de Informații americane. Acestea includ ”colectarea de informații tehnice”, care se bazează adesea pe imagini din satelit și ”informații din surse deschise””.
Deși ”există o istorie a loviturilor de stat din Rusia și, mai important, loviturile de stat eșuate au implicat întotdeauna Serviciile de Informații sovietice”, a spus Walton. ”KBG-ul a jucat un rol esențial într-o lovitură de stat eșuată din 1991, când s-a încercat înlăturarea de la putere a lui Gorbaciov, dar și la căderea lui Hrușciov”.
Cu toate astea, expertul american consideră că Putin conduce cu o mână fermă Serviciile de Informații din Rusia, ceea ce înseamnă că în prezent, o lovitură de stat la Moscova împotriva sa ar fi dificilă.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!