Serviciile secrete occidentale duc un război psihologic cu Putin. Informațiile sunt dominate de eșecurile Rusiei

01 Apr. 2022, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Apr. 2022, 10:53 // Actual //  bani.md

Agențiile de informații occidentale poartă un război psihologic cu privire la Ucraina direct cu președintele rus Vladimir Putin, un expert la astfel de acțiuni, care acum experimentează o doză din propriul medicament.

Statele Unite și aliații săi conturează o imagine a unei Armate ruse blocate, demoralizate și disfuncționale care suferă pierderi dezastruoase pe câmpul de luptă și, în același timp, evocă o viziune a tensiunii politice tot mai mari din interiorul Kremlinului. Ei susțin că liderul rus este izolat, prost sfătuit și lipsit de informații reale despre cât de rău merge războiul.

Guvernele occidentale îl împiedică pe Putin să definească narațiunea războiului – așa cum au făcut-o și înainte de a începe, când informațiile lor desecretizate au numit prevăzut corect o invazie, deși mulți experți geopolitici au considerat că era puțin probabilă.

Este o poziție complicată pentru un lider rus care a desfășurat el însuși războiul informațional, în special în timp ce se amesteca în alegerile americane și europene. Detaliile remarcabile ale evaluărilor desecretizate ale serviciilor de informații trebuie să fie, de asemenea, deosebit de supărătoare pentru Putin, fost ofițer KGB și șef de informații. Și lasă deschisă posibilitatea ca agențiile de informații occidentale să aibă capacitatea de a vedea în profunzime efortul de război al Kremlinului și politica internă, ceea ce este de natură să-l înfurie pe liderul rus și ar putea deschide mai multe fisuri în regimul său.

Dorința guvernelor occidentale de a fi atât de deschise cu privire la ceea ce observă în interiorul Ucrainei și Moscovei i-a surprins chiar și pe unii spioni veterani.

Complicațiile unei strategii bazate pe intelligence

Este puțin probabil ca fluxul de informații să se termine curând. Asta pentru că pare să aibă rădăcini într-o problemă de moral din interiorul forțelor armate ruse, care a devenit evidentă ca urmare a interceptării comunicațiilor.

Totuși, există motive de prudență în interpretarea războiului doar pe baza evaluărilor serviciilor de informații ale Occidentului.

Informațiile de la serviciile secrete, prin definiție, reprezintă o afacere destul de tulbure. Informațiile despre operațiunile rusești în Ucraina și izolarea aparentă a lui Putin la Moscova spun doar lumii exterioare ceea ce vor să facă public serviciile de informații occidentale. Prin urmare, nu există nicio modalitate pentru cei din afară să știe dacă aceste instantanee oferă o imagine completă sau una mai selectivă.

Au existat mai multe cazuri în istoria americană recentă – de exemplu, înainte de invazia SUA a Irakului în 2003, când evaluările serviciilor de informații americane s-au dovedit a fi defectuoase. În această criză, totuși, comunitatea ascunsă și-a reparat o parte din reputația sa. Timp de săptămâni, SUA au avertizat că Putin se pregătește să-și trimită forțele peste granița cu Ucraina. Până și ucrainenii erau sceptici.

Apoi, cu câteva ore înainte ca invazia să se întâmple efectiv, SUA au emis un avertisment că incursiunea este iminentă. Și s-a dovedit corectă.

Totuși, problemele întâmpinate de forța de invadare rusă au surprins agențiile de informații occidentale și au provocat o reevaluare a presupunerilor cu privire la puterea forțelor militare și a conducerii Rusiei.

Șeful Comandamentului European al SUA, generalul Tod Wolters, a declarat la o audiere la Senat săptămâna aceasta că ar putea exista un decalaj de informații care să determine SUA să supraestimeze puterea Rusiei și să subestimeze apărarea ucraineană.

Dar chiar și această scăpare nu face decât să sublinieze performanța surprinzător de slabă a forțelor Rusiei și atrage atenția asupra acesteia, avansând și mai mult obiectivele Occidentului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO