(VIDEO) Înveți, muncești, câștigi! CCI a RM a premiat 22 de parteneriate din învățământul dual

01 Apr. 2022, 11:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Apr. 2022, 11:56 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Învingătorii din cadrul proiectului „Consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei Covid-19” organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au obținut certificatele de finanțare și de dotare cu echipamente IT în cadrul unui eveniment de premiere. De asemenea, a fost semnat acordul de sub-grant cu fiecare dintre proiectele câștigătoare.

CCI a RM a lansat un pachet de suport pentru companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic care implementează învățământul dual.  Instituțiile au beneficiat de un sport de 200 de mii de euro pentru echipament. De asemenea, companiile au beneficiat de 500.000 euro.

La evenimentul de premiere a participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, secretarul de stat pe domeniul învățământului dual din cadrul Ministerului Educației și Cercetării și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„În prezent, în Republica Moldova există 28 de instituții de învățământ vocațional-tehnic și 105 companii în cadrul cărora, în prezent, învață, muncesc și câștigă aproximativ 2000 de elevi ucenici. Circa 85% dintre absolvenții învățământului dual rămân în cadrul întreprinderii, iar ceilalți 15% își găsesc un loc de muncă în țara noastră.” a menționat Sergiu Harea.

În cadrul celor două apeluri, CCI a RM a recepționat 53 de propuneri de proiecte în valoare totală de 1,4 milioane de euro, dintre care au fost selectate doar 22 de proiecte.

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului ”Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Parteneriatele care au fost premiate astăzi, 1 aprilie, în cadrul evenimentului de premiere sunt:

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău