(FOTO) Succes internațional pentru ASEM! Instituția a devenit câștigătoarea proiectelor moldo-turce 2022-2023

12 Apr. 2022, 09:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Apr. 2022, 09:54 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Academia de Studii Economice din Moldova a devenit câștigătoarea proiectelor moldo-turce pentru anii 2022-2023. Victoria a fost adusă instituției datorită proiectului „Measuring the performance of SMEs active in the agricultural sector and/or the food industry during the health crisis COVID-19: a study in the Gaziantep and Chisinau region”, care a fost realizat în parteneriat cu Hasan Kalyoncu Üniversitesi din Turcia.

Câștigătorii celui de al doilea apel de proiecte moldo-turce pentru anii 2022 – 2023 au fost anunțați la data de 4 aprilie în cadrul ședinței oficiale de lansare a proiectelor bilaterale între Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) și Consiliul Turc de Cercetare Științifică și Tehnologică (TUBITAK).

De menționat că, realizarea cu succes a obiectivelor și sarcinilor proiectului moldo-turc va fi asigurată cu implicarea ambelor părți.

Conducătorii proiectelor din ambele țări au fost invitați la evenimentul desfășurat în format on-line în cadrul sediului ANCD, unde au avut ocazia să prezinte fiecare în parte activitățile planificate, rezultatele așteptate și impactul național și bilateral preconizat ca urmare a implementării proiectului.

Totodată, la eveniment a participat și președintele TUBITAK, profesorul Hasan Mandal și directorului general ANCD, Dna Olga Tagadiuc, dr. hab., care și-au manifestat susținerea față de sectorul de cercetare și inovare, felicitând câștigătorii din cadrul acestui apel.

La eveniment a fost prezent și ambasadorul Republicii Moldova în Ankara, Dumitru Croitor. Diplomatul moldovean a felicitat câștigătorii și a încurajat diseminarea informațiilor privind apelurile lansate în vederea sporirii numărului de proiecte aplicate și câștigate.

În cele din urmă, părțile au reiterat importanța colaborării dintre Republica Moldova și Republica Turcia, precum și necesitatea identificării recomandărilor și soluțiilor la problemele și crizele actuale care pot fi oferite prin prisma colaborării dintre cercetătorii din ambele țări.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO