Viorel Gherciu: Guvernul va acoperi agricultorilor 30% din valoarea accizei la motorină pentru lucrările de primăvară

13 Apr. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Apr. 2022, 09:53 // Actual //  MD Bani

Situația din domeniul agriculturii la zi a fost discutată în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8 cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. În primul rând ministrul a ținut să facă o evaluare a situației produselor cerealiere pe anul trecut și la acest capitol Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar, ba mai mult o bună parte din acestea sunt disponibile și pentru export, scrie Realitatea.md.

„Moldova consumă în jur de 660 de mii de tone de grâu, dar anul trecut am produs 1 milion și jumătate de tone, deci practic un milion de tone destinat exportului. La fel și cu porumbul consumăm în jur de 1 milion și două sute de mii de tone, dar anul trecut am produs circa 3 milioane de tone. La fel suntem în creștere și cu floarea soarelui, am produs anul trecut 900 de mii de tone, dar consumăm în jur de 300 de mii de tone. Deci suntem o țară agrară și suntem net exportatori de produse agroalimentare.” – a menționat oficialul.

Potrivit lui Viorel Gherciu, acum Moldova este interesată de a investi în procesarea acestor produse și de a deveni o țară exportatoare de produse finite astfel ca valoare adăugată a produselor să rămână în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

La capitolul fertilizanți pe care îi importam înainte de războiul din Ucraina din Federația Rusă în proporție de 90 la sută acum suntem nevoiți să importăm și din alte părți și la prețuri mai mari.

„Deci aceste livrări au fost întrerupte și importatorii de fertilizanți au fost nevoiți să identifice alți furnizori din alte țări ca să asigure agricultorii cu acest produs. Prețurile sunt mai mari fiindcă     s-au schimbat căile de livrare și aceasta a contribuit la creșterea prețului cu 200 de dolari per tonă.” – a declarat ministrul.

În ce privește creșterea de animale, statul în ultimii ani oferă subvenționări în mărime de 50 la sută din valoarea procurării acestora de peste hotare.

„Avem nevoie de material de calitate înaltă pentru ca să asigurăm o productivitate înaltă a șeptelului pe care ni-l propunem și deja de mai mulți ani este subvenționat importul de animale cu productivitate de calitate înaltă, statul acoperind 50 la sută din valoarea acestei investiții, precum și din valoarea construcției nemijlocite a fermelor și procurării utilajelor.” – a menționat responsabilul guvernamental.

În pofida războiului din Ucraina, Republica Moldova a exportat mere în Federația Rusă, însă pe alte căi, producătorii de mere de la noi fiind dependenți de piața din Rusia.

„Deci de când s-a început războiul din 24 februarie până astăzi 12 aprilie, exporturile de mere din Republica Moldova în Federația Rusă au continuat, în total 20 de mii de tone de mere au fost exportate dintre care 10 mii de tone au ajuns în Federația Rusă, 3 mii de tone în România și restul pe alte piețe.” – a subliniat oficialul.

Pentru sprijinirea agricultorilor în timpul lucrărilor de primăvară guvernul poate la moment să ramburseze doar 30 la sută din valoarea accizei la motorina utilizată la aceste lucrări.

„Noi toți înțelegem că este important și ar fi un sprijin extraordinar pentru agricultori dacă această acciză ar fi rambursată integral, și poate într-o zi o să avem acest lucru, însă la moment au fost identificate resurse pentru a rambursa 30 la sută  din valoarea acestei accize.” – a conchis Viorel Gherciu.

Reamintim că războiul din Ucraina a lovit indirect și în agricultura din Moldova perturbând lanțurile de aprovizionare și cele de export-import ceea ce ar putea conduce ulterior la scumpirea unor produse alimentare.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO