Viorel Gherciu: Guvernul va acoperi agricultorilor 30% din valoarea accizei la motorină pentru lucrările de primăvară

13 Apr. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Apr. 2022, 09:53 // Actual //  MD Bani

Situația din domeniul agriculturii la zi a fost discutată în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8 cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. În primul rând ministrul a ținut să facă o evaluare a situației produselor cerealiere pe anul trecut și la acest capitol Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar, ba mai mult o bună parte din acestea sunt disponibile și pentru export, scrie Realitatea.md.

„Moldova consumă în jur de 660 de mii de tone de grâu, dar anul trecut am produs 1 milion și jumătate de tone, deci practic un milion de tone destinat exportului. La fel și cu porumbul consumăm în jur de 1 milion și două sute de mii de tone, dar anul trecut am produs circa 3 milioane de tone. La fel suntem în creștere și cu floarea soarelui, am produs anul trecut 900 de mii de tone, dar consumăm în jur de 300 de mii de tone. Deci suntem o țară agrară și suntem net exportatori de produse agroalimentare.” – a menționat oficialul.

Potrivit lui Viorel Gherciu, acum Moldova este interesată de a investi în procesarea acestor produse și de a deveni o țară exportatoare de produse finite astfel ca valoare adăugată a produselor să rămână în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

La capitolul fertilizanți pe care îi importam înainte de războiul din Ucraina din Federația Rusă în proporție de 90 la sută acum suntem nevoiți să importăm și din alte părți și la prețuri mai mari.

„Deci aceste livrări au fost întrerupte și importatorii de fertilizanți au fost nevoiți să identifice alți furnizori din alte țări ca să asigure agricultorii cu acest produs. Prețurile sunt mai mari fiindcă     s-au schimbat căile de livrare și aceasta a contribuit la creșterea prețului cu 200 de dolari per tonă.” – a declarat ministrul.

În ce privește creșterea de animale, statul în ultimii ani oferă subvenționări în mărime de 50 la sută din valoarea procurării acestora de peste hotare.

„Avem nevoie de material de calitate înaltă pentru ca să asigurăm o productivitate înaltă a șeptelului pe care ni-l propunem și deja de mai mulți ani este subvenționat importul de animale cu productivitate de calitate înaltă, statul acoperind 50 la sută din valoarea acestei investiții, precum și din valoarea construcției nemijlocite a fermelor și procurării utilajelor.” – a menționat responsabilul guvernamental.

În pofida războiului din Ucraina, Republica Moldova a exportat mere în Federația Rusă, însă pe alte căi, producătorii de mere de la noi fiind dependenți de piața din Rusia.

„Deci de când s-a început războiul din 24 februarie până astăzi 12 aprilie, exporturile de mere din Republica Moldova în Federația Rusă au continuat, în total 20 de mii de tone de mere au fost exportate dintre care 10 mii de tone au ajuns în Federația Rusă, 3 mii de tone în România și restul pe alte piețe.” – a subliniat oficialul.

Pentru sprijinirea agricultorilor în timpul lucrărilor de primăvară guvernul poate la moment să ramburseze doar 30 la sută din valoarea accizei la motorina utilizată la aceste lucrări.

„Noi toți înțelegem că este important și ar fi un sprijin extraordinar pentru agricultori dacă această acciză ar fi rambursată integral, și poate într-o zi o să avem acest lucru, însă la moment au fost identificate resurse pentru a rambursa 30 la sută  din valoarea acestei accize.” – a conchis Viorel Gherciu.

Reamintim că războiul din Ucraina a lovit indirect și în agricultura din Moldova perturbând lanțurile de aprovizionare și cele de export-import ceea ce ar putea conduce ulterior la scumpirea unor produse alimentare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău