Petrolul creşte pe fondul avertismentului OPEC şi al relaxării restricţiilor din Shanghai

12 Apr. 2022, 22:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Apr. 2022, 22:14 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul petrolului a urcat marţi, în condiţiile în care relaxarea unor restricţii COVID-19 în Shanghai a atenuat îngrijorările legate de cererea chineză iar OPEC a avertizat că este imposibilă înlocuirea unor eventuale reduceri de livrări din Rusia, scrie Reuter.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3,26 dolari, sau 3,31%, la 101,74 dolari pe baril la ora 10:02 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 3,01 dolari, sau 3,19%, la 97,30 dolari. Ambele contracte au pierdut luni aproximativ 4%.

Shanghai a declarat luni că peste 7.000 de unităţi rezidenţiale au fost clasificate ca zone cu risc scăzut, după ce nu au raportat noi infecţii timp de 14 zile, iar districtele au anunţat care sunt complexele care pot fi deschise.

Între timp, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat că va fi imposibil să înlocuiască cele 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile de petrol ruseşti pierdute în cazul unor sancţiuni sau acţiuni voluntare.

Uniunea Europeană nu a convenit încă asupra unui embargo asupra petrolului rusesc, dar unii miniştri de externe au declarat că această opţiune este pe masă.

„Piaţa petrolului este încă vulnerabilă la un şoc major dacă energia rusă este sancţionată, iar acest risc rămâne pe masă”, a scris Edward Moya, analist senior de piaţă la OANDA.

Indian Oil Corp (IOC), care a cumpărat ţiţei Ural rusesc în licitaţiile anterioare, a eliminat această variantă din ultima sa licitaţie de ţiţei. Preşedintele american Joe Biden i-a transmis luni seara târziu premierului indian Narendra Modi că a cumpăra mai mult petrol din Rusia nu este în interesul Indiei.

Ţările membre ale AIE plănuiesc să elibereze 240 de milioane de barili în următoarele şase luni, începând cu luna mai, într-un efort de a calma piaţa.

În timp ce eliberarea va atenua majorarea imediată a preţurilor, analiştii au sugerat că acţiunea nu va rezolva deficitul structural cauzat de lipsa investiţiilor, iar stocurile vor trebui să fie refăcute.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău