Războiul ruso-ucrainean loveşte în cele mai mari economii europene

14 Apr. 2022, 07:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2022, 07:17 // Actual //  bani.md

Economia Franţei, a doua ca mărime din UE, încetineşte mai mult decât s-a estimat iniţial deoarece industria este frânată de preţurile mai mari ale energiei şi de blocajele tot mai severe de pe lanţurile de aprovizionare apărute după ce Rusia a invadat Ucraina, se arată într-o analiză a băncii centrale franceze.

Ucraina nu mai poate produce deoarece industria îi este atacată sau blocată de armata rusă, iar Rusia este izolată de sancţiunile internaţionale prin care Occidentul încearcă să o forţeze să înceteze războiul. Ambele state sunt principali exportatori de materii prime şi produse precum oţel şi cablaje pentru industria auto. Şocurile provocate de război se adaugă problemelor cauzate de pandemia de COVID-19, care a reizbucnit în China.

În Germania, cea mai mare economie europeană, principalele institute economice care consiliază guvernul au redus drastic într-o analiză comună estimarea de creştere pentru acest an de la 4,8% la 2,7% şi prognozează o inflaţie medie de 6,1% în 2022, cea mai mare din ultimele patru decenii.
Însă situaţia ar deveni mult mai gravă dacă în vreun fel sau altul Germania brusc nu mai primeşte energie rusească, arată studiul, citat de Bloomberg. Impactul economic ar fi de 220 de miliarde de euro în doi ani, echivalentul a 6,5% din PIB-ul anual. Rezultatul ar fi „o recesiune acută“.

Institutul DIW apreciază că economia poate supravieţui fără gaze ruseşti, care în prezent au o pondere de două treimi din importuri. Însă comunitatea de afaceri, cu legături puternice cu Rusia şi la Kremlin, preferă să avertizeze şi să se plângă.

Economia germană, puternic industrializată, se confruntă cu obstacole considerabile după ce războiul a dus la creşterea preţurilor energiei, perturbând în acelaşi timp lanţurile de aprovizionare care sufereau deja din cauza sincopelor provocate de pandemie.
Inflaţia a atins 7,6% în prima lună completă de război – cel mai ridicat nivel de după reunificarea ţării. Companiile sunt considerate deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei de gazele ruse.

Coaliţia de guvernământ a convenit săptămâna trecută asupra unui pachet de ajutor pentru afacerile în suferinţă, care include împrumuturi, garanţii pentru credite şi injecţii de capital şi este menit să ajute în special firmele energetice.

În Franţa, pe baza unui sondaj la care au participat 8.000 de firme şi companii, banca centrală estimează o creştere economică de doar 0,25% în primul trimestru al acestui an, faţă de cel anterior, jumătate din nivelul proiectat luna trecută. Ca şi în cazul Germaniei, business-ul francez se concentra puternic pe piaţa rusă. Însă Franţa nu este dependentă energetic de Rusia deoarece nu şi-a închis centralele nucleare. Oficialii bancii centrale au remarcat că economia franceză este într-o situaţie mai bună decât cele ale vecinilor.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO