Moldovagaz ne liniștește: Excludem majorarea tarifului pentru populație în timpul apropiat

18 Apr. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2022, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent, devierile financiare ale Moldovagaz se ridică la peste 100 mil. USD. Or, acest lucru îi permite companiei să ceară majorarea tarifului pentru populație, a declarat pentru bani.md expertul în energetică Ion Muntean. Moldovagaz susține că nu intenționează în timpul apropiat să se adreseze la ANRE cu solicitarea de majorare a tarifului la gaz.

Potrivit lui Muntean, la începutul luni ianuarie, devierile financiare ale Moldovagaz se cifrau la 90 mil. USD cu un preț de achiziție a metanului de 620 USD per mia de metri cubi. Ulterior, prețul gazului a fluctuat, iar în aprilie costul miei de metri cubi a ajuns la 1193. „În consecință devierile financiare, în prezent, urcă la peste 100 mil. USD, ceea ce ce-i permite companiei Moldovagaz să ceară revizuirea tarifului, însă totul depinde de cash flow-ul pe care îl are”, a precizat Muntean.

La rândul său, Veaceslav Negruță, consilierul președintei Republicii Moldova în domeniul economic, membru în Consiliul de observatori al Moldovagaz solicitat să comenteze recentele declarații ale președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban cu privire la devierile financiare înregistrate de companie, acesta a spus: „Este procedură clară care indică ce are de făcut Moldovagaz. Aceste declarații sunt pripite. Nu este clar care va fi consumul pentru luna aprilie. Nu poți vorbi de cifre dacă nu știi consumul”.

Moldovagaz susține că nu intenționează să se adreseze la ANRE cu solicitarea de majorare a tarifului pentru populație.

Astăzi, 18 aprilie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a afirmat că  vor fi acumulate datorii de aproximativ jumătate de miliard de lei doar în luna aprilie, din cauza diferenței dintre tarifele pentru consumatori și a prețului de achiziție a gazelor naturale.

În prezent, tariful la gaz pentru populație este de 15,18 lei pentru metrul cub.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Facebook s-a schimbat semnificativ față de acum două decenii și a devenit unul dintre giganții tech care a schimbat lumea și fără de care majoritatea oamenilor nu își pot imagina viața. Ce am învățat însă în acest timp și către ce ne îndreptăm, se întreabă site-ul de analize economice și sociale Panorama.

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, atunci în vârstă de 19 ani, a lansat TheFacebook.com, o versiunea digitală a catalogului studenților de la Harvard. Dosarul virtual cu nume și poze avea însă câteva avantaje: studenții puteau împărtăși la ce cursuri mergeau și dacă erau singuri sau într-o relație. Mai mult, puteau să-și trimită mesaje unul altuia.

Facebook a prins rapid în toată lumea, pentru că promitea o modalitate simplă de a rămâne conectat cu prietenii, „nu cu băncile, cu brandurile sau cu parlamentul. Oamenii aveau nevoie de asta, nu avuseseră până atunci un instrument digital prin care să-și regăsească foștii colegi de liceu sau un loc virtual, în care să vadă bebelușul unor cunoștințe”, spune ea.

Rețeaua socială devenise un soi de piață publică în care lumea putea să își exprime ideile, sentimentele, opiniile despre cele mai importante evenimente din țară. Iar asta a atras oamenii care simțeau nevoia unui spațiu în care să se poată exprima liber, în scris sau în imagini.

În 2007, Facebook avea deja 50 de milioane de utilizatori. Anul următor numărul lor s-a dublat. Creșterea semnificativă a fost cauzată în parte și de adăugarea unor funcții noi care au devenit foarte populare.

În 2008, Facebook a introdus chat-ul privat, wall-ul de pe profilul fiecărui utilizator și prima aplicație pentru iPhone. A fost și primul an în care fondatorul Mark Zuckerberg a apărut în lista miliardarilor făcută de Forbes, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, la doar 23 de ani. Anul următor, Facebook a continuat să inoveze și a creat butonul „like”, un feature care a fost ulterior copiat de toate rețelele sociale.

În 2012, când rețeaua a ajuns la un miliard de utilizatori, s-a listat la bursă. Valora 104 miliarde de dolari.

3.1 miliarde de utilizatori avea Facebook în ianuarie 2024, conform datelor Statista

911 miliarde de dolari valorează Facebook în prezent, conform datelor AOL

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău