Cât timp va zbura Emirates către Rusia: Dacă ni se va spune să ne oprim, ne vom opri

18 Apr. 2022, 17:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Apr. 2022, 17:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Șeful Emirates spune că compania aeriană va continua să zboare către Rusia, cu excepția cazului în care proprietarul ei, guvernul Dubai, îi spune să nu o facă, transmite BBC.

„Dacă ni se va spune să ne oprim, ne vom opri, dacă nu ni se spune astfel, vom continua”, a declarat Sir Tim Clarke pentru BBC.

Majoritatea companiilor aeriene internaționale importante s-au retras din Rusia pe fondul sancțiunilor ample impuse de țările occidentale de la începutul războiului în Ucraina. Emirates este unul dintre puținii transportatori care încă operează zboruri către Moscova și Sankt Petersburg.

Întrebat dacă compania aeriană își va reconsidera poziția, președintele Emiratelor, Sir Tim, a spus că „nu a fost chemarea lui”, ci o decizie pe care o va lua guvernul Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe lângă transportul de pasageri, compania aeriană transportă și mărfuri, inclusiv bunuri umanitare, alimente și rechizite medicale, care nu sunt pe lista de sancțiuni.

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

De la izbucnirea războiului, Moscova s-a confruntat cu un val de sancțiuni fără precedent, inclusiv interzicerea aeronavelor rusești care utilizează spațiul aerian și aeroporturile din SUA, UE, Marea Britanie și Canada.

Zborurile internaționale ale companiilor aeriene ruse au fost reduse drastic din cauza sancțiunilor. Transportatorul național Aeroflot a suspendat toate zborurile internaționale, cu excepția serviciului său către capitala Belarusului, Minsk, din cauza sancțiunilor.

Sir Tim crede că războiul din Ucraina ar putea avea implicații pe termen lung pentru industria aeriană globală, mai ales dacă Rusia este exclusă de Occident din economia globală.

„Acest [război] va avea manifestări majore, probabil, de dezavantaj pentru ambele părți. Și acest lucru va avea un impact asupra industriei”, a spus el.

Sir Tim a spus că Emirates înregistrează o cerere puternică, în ciuda prețurilor ridicate ale petrolului. Compania aeriană a transferat costurile consumatorilor adăugând o suprataxă pentru combustibil la tarifele aeriene, dar asta nu a afectat rezervările.

„Indiferent de asta, oamenii sunt gata să plătească prețurile pe care trebuie să le percepem pentru a acoperi această creștere enormă a prețului combustibilului”, a spus Sir Tim.

El a adăugat că industria aeriană a fost obișnuită să facă față prețurilor ridicate ale petrolului, dar a spus că crede că transportatorilor cu buget le va fi dificil să treacă peste asta fără a se lovi de un impact financiar.

Brent, unul dintre principalele repere pentru petrol, s-a tranzacționat peste 100 de dolari timp de aproape două luni, de când războiul Rusia-Ucraina a declanșat volatilitate pe piețele globale de energie.

Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) a avertizat că performanța financiară generală a industriei aeriene în 2022 se va înrăutăți din cauza provocării creșterii prețului petrolului. Combustibilul pentru avioane reprezintă aproximativ un sfert din costurile unei companii aeriene.

„Cerere puternică”

În ciuda recentelor eșecuri, Sir Tim a spus că Emirates a revenit la profitabilitate în ultimele șase luni, din cauza cererii „furioase”.

Transportatorul se așteaptă să raporteze câștiguri anuale îmbunătățite în acest an, după ce a înregistrat o pierdere de 5,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2020-2021, deoarece pandemia de Covid-19 a devastat industria aviației globale.

Guvernul din Dubai a injectat 3,1 miliarde de dolari în Emirates pentru a salva compania aeriană de stat, care a fost forțată să efectueze zboruri la sol și să concedieze mii de angajați după izbucnirea pandemiei.

Sir Tim a spus că compania aeriană caută acum să angajeze între 3.000 și 4.000 de membri ai echipajului de cabină și piloți suplimentari pe fondul cererii de călătorii în plină expansiune.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău