Sturza a developat planurile monstruoase ale lui Putin: Schimbarea guvernării, iar Dodon și Ceban în fruntea revoluției

27 Apr. 2022, 21:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Apr. 2022, 21:33 // Actual //  bani.md

Informațiile că împotriva Republicii Moldova se pregătește o operațiune specială au apărut în cercurile diplomatice aproximativ acum o lună. A fost numită și ziua – vineri, 22 aprilie, susține fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe Facebook.

În mare a fost cunoscut și scopul final – schimbarea regimului de la Chișinău cu unul loial Moscovei. Formele de acțiune atunci păreau vagi. E și firesc. Inițial, rușii planificau că vor ajunge la Tiraspol la început de martie și de acolo vor dicta Chișinăului ce are de făcut. În primele zile ale războiului, rușii pe canale speciale au transmis mesajul: „Stați cuminți și pregătiți-vă de implementarea rapidă a planului Kozak”. Adică, federație asimetrică cu schimbarea Constituției și dreptul de veto la Tiraspol. În plus, toate datoriile Transnistriei, peste 10 miliarde de USD trebuie preluate de guvernul central. Numai că blitzkriegul rusesc în Ucraina a eșuat. Respectiv și planurile vizavi de Moldova s-au schimbat”, spune Sturza.

Fostul premier afirmă că se minunează de fiecare dată cât de informați sunt occidentalii despre intențiile rușilor! Și aici nu au dat greș. Pe 22 aprilie, generalul politruc rus Rustam Minnekaev, exact cum a fost prevăzut, a dat „startul” declarând că unul din scopurile „operației speciale” din Ucraina este de a veni în ajutorul rușilor din Transnistria! Au urmat lucruri deja cunoscute: declarații belicoase la adresa Chișinăului, activizarea forțelor proxy proruse în Moldova și „atacurile teroriste” în Transnistria, care numai teroriste nu sunt.

Sturza vorbește și despre scenariile rușilor care sunt în desfășurare în Republica Moldova.

Organizarea protestelor la Chișinău sub pretextul scumpirilor, scăderii nivelului de trai, dar și al incapacității guvernării de a asigura securitatea moldovenilor. Adică a fi „neutri”, a se înțelege cu rușii și transnistrenii și a nu ajuta sub nici o formă ucrainenii. Timpul alocat – maximum 3 luni. Scopul intermediar – impunerea alegerilor anticipate la care ar trebui să câștige forțele proruse, adică socialiștii și Șor. Scopul final – loialitate din partea Moldovei după modelul Belarusului. Pe post de „lideri ai revoluției” au fost identificați Igor Dodon și Iv. Ceban”, afirmă omul de afaceri.

Potrivit lui, toate aceste planuri sunt bazate pe promisiunea opozanților guvernării actuale că vor fi capabili să organizeze proteste în masă. Nu ultimul rol ar urma să-l joace oligarhii fugari. Am dubii.

Exact „la timp” au venit și niște „sondaje” care au menirea să demonstreze că moldovenii nu mai vor cu Maia Sandu și Europa. Ei așteaptă cu nerăbdare gaz ieftin și „eliberatorii” din Est. Ceea ce, sincer vorbind, este puțin eronat. Sunt sceptic. Dar cel mai important, se pare că „liderii revoluției” – Dodon și Ceban – nu prea vor să o facă pe eroul prorus. Sebe doroje”, a menționat omul de afaceri.

Pe final, Sturza se întreabă retoric dacă moldovenii vor să trăiască în Bielorusia 2, după gard de civilizația europeană? Vor moldovenii să-i aducă la Chișinău pe Putin și Șor (ce ironie!) călare pe rachete? „Nu cred!. Sau… poate eu nu înțeleg ce se întâmplă în sufletele mioritice ale conaționalilor mei. Toate analizele serioase arată că o operațiune militară în Moldova astăzi este imposibilă. Rușii știu de ce. Ar fi bine să știe și moldovenii”.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 16:07 // Actual //  Ursu Victor

Viceprim-ministra Republicii Moldova, Doina Nistor, a efectuat o vizită oficială la Bruxelles, unde a purtat discuții la cel mai înalt nivel cu oficiali din Comisia Europeană și Parlamentul European, consolidând angajamentele strategice ale Moldovei în direcția integrării europene. Vizita s-a axat pe patru domenii-cheie: securitate cibernetică, comerț, digitalizare și dezvoltare industrială.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vizitei a fost semnarea Acordului de aderare a Republicii Moldova la Rezerva Europeană pentru Securitate Cibernetică, împreună cu Roberto Viola, director general pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene. Acordul garantează Moldovei acces la echipe europene de intervenție rapidă în caz de atacuri informatice și consolidează capacitatea țării de a proteja infrastructura digitală.

„Prin acest acord, devenim parte activă a rețelei europene de securitate digitală. Este un pas concret spre integrarea în infrastructura digitală a UE și o dovadă clară a angajamentului nostru pentru protejarea instituțiilor, a cetățenilor și a democrației”, a declarat Doina Nistor.

În dialogul cu Maroš Šefčovič, comisar european pentru Comerț și Securitate Economică, și cu Sabine Weyand, director general pentru Comerț, oficialii europeni au reiterat sprijinul deplin pentru economia Republicii Moldova. Discuțiile s-au concentrat pe armonizarea standardelor moldovenești cu cele europene, precum și pe necesitatea diversificării exporturilor pentru a crește valoarea adăugată a produselor moldovenești.

În cadrul întrevederilor cu comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, și directorul general adjunct Mihail Dumitru, a fost analizat impactul liberalizării comerțului agricol. Exporturile de mere au crescut de la 6,8 milioane de lei în 2021 la 273 milioane în 2024, iar cele de struguri de la 216 milioane la 768 milioane lei în aceeași perioadă.

Totodată, s-a discutat despre necesitatea transformării agriculturii într-un sector mai rezilient la schimbările climatice, prin investiții în digitalizare, tehnologii inteligente și practici durabile.

Împreună cu Andrius Kubilius, comisar pentru Apărare, și Timo Pesonen, director general pentru Industria de Apărare, viceprim-ministra a explorat posibilitățile de integrare a Moldovei în lanțul valoric european de apărare. Moldova ar putea contribui cu expertiză în domenii precum securitate cibernetică, electronică și inginerie, precum și în producția de senzori, software și drone.

În discuțiile cu Gert Jan Koopman, director general pentru Extindere și Vecinătatea Estică, s-a abordat implementarea Planului de Creștere UE, care prevede alocarea a 1,9 miliarde de euro pentru infrastructură, energie, educație și digitalizare.

Totodată, cu Maive Rute, director general adjunct pentru Piața Internă și IMM-uri, s-a discutat lansarea Acordului privind Evaluarea Conformității și Acceptarea Produselor Industriale (ACAA), un pas esențial pentru accesul produselor moldovenești pe piața UE.

La Parlamentul European, Doina Nistor a avut întrevederi cu Karin Karlsbro și Iuliu Winkler, vicepreședinți ai Comisiei pentru Comerț Internațional, care au salutat angajamentul Republicii Moldova pentru Agenda de Reformă 2025–2027.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO