Adevărul amar care vizează și Republica Moldova. Prețurile la energie rămân mari pe termen lung

02 Mai 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Consumatorii din Germania trebuie să se pregătească pentru preţuri mari la energie pe termen lung, a prevenit luni ministrul economiei, Robert Habeck, după o întâlnire la Berlin cu asociaţii ale întreprinderilor mici şi mijlocii, transmite dpa.

‘Vom continua să luăm în calcul preţuri mai mari’, a spus Habeck, precizând că statul nu poate absorbi toate creşterile de preţuri la energie, nici pentru companii, nici pentru consumatorii casnici.

‘Acesta este adevărul amar şi dur’, a subliniat Habeck.

El a arătat că guvernul federal a creat diferite programe de ajutor pentru a asigura lichidităţi şi a menţine furnizorii de energie pe piaţă.

‘Însă acestea nu pot – nu pot cruţa pe nimeni de acest mesaj dur – împiedica preţurile să crească’, a adăugat ministrul economiei.
El a spus că majoritatea companiilor au contracte pe termen lung cu preţuri fixe, ceea ce înseamnă că numeroase firme vor resimţi consecinţele de-abia în 2023.

Un pachet de asistenţă din partea guvernului germane cuprinde un program de credite prin banca de dezvoltare KfW a statului, precum şi subvenţii la costurile cu energia pentru companii.

Habeck a subliniat însă că subvenţiile directe sunt legate de condiţii foarte stricte.
Ministerul său estimează că în jur de 4.000 de companii ar putea fi eligibile pentru aceste granturi, adică doar o mică parte din totalul companiilor din ţară.
Habeck a mai atras atenţia că economia se află în prezent sub o presiune enormă. Pe lângă turbulenţele de pe pieţele energetice, există şi un deficit flagrant de lucrători calificaţi. De asemenea, lanţurile de aprovizionare au devenit fragile din cauza războiului din Ucraina şi a pandemiei de COVID-19.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 10:24 // Actual //  Lupu Eduard

34 de fermieri din Republica Moldova au beneficiat de sprijin financiar în perioada 15 martie – 01 mai, prin intermediul Produsului Capital Circulant Agricol, gestionat de Fondul de Garantare a Creditelor. Această inițiativă a facilitat accesul la credite pentru întreprinderile agricole de dimensiuni mici și micro, însumând o valoare totală de aproximativ 40 de milioane de lei.

Creditele acordate sunt garantate și pot ajunge până la 1.600.000 de lei, acoperind până la 80% din valoarea creditului solicitat. Acest program de finanțare, denumit „Capital Circulant Agricol”, vine în întâmpinarea nevoilor diverse ale agricultorilor activi în toate sectoarele agricole și va fi disponibil în mod constant, în funcție de capacitatea de garantare disponibilă.

Procesul de obținere a garanțiilor de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului se realizează prin intermediul a 11 bănci din țară, într-un efort concertat al Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Fondului de Garantare a Creditelor și instituțiilor bancare partenere.

Această inițiativă reflectă angajamentul ferm al autorităților moldovenești de a sprijini progresul durabil în sectorul agricol, asigurându-se că fermierii au acces la resursele financiare necesare pentru dezvoltarea și creșterea afacerilor lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău