Rușii de Silovîe Mașini, loviți în moalele capului. Termoelectrica anunță o nouă licitație pentru reparația turbinei

06 Mai 2022, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2022, 12:34 // Actual //  Lupu Eduard

Termoelectrica a demarat procedura de licitație pentru reparația capitală a turbinei nr. 3, controlul metalului, prelungirea resursei de exploatare a turbinei și reparația capitală a generatorului nr. 3, anunță Agenția Proprietății Publice

Valoarea estimativă a lucrărilor, fără TVA, este de 7 mln. lei, din mijloacele întreprinderii, iar lucrările ar urma să fie finalizate până la 15 septembrie. Depunerea ofertelor va avea loc în perioada 17 mai – 3 iunie.

„Întreprinderea încearcă să diminueze riscurile, să facă reparații pentru o mică parte din volumul licitației planificate inițial, dar care a fost anulată, astfel încât să trecem cu bine de iarna care vine”, a spus directorul general interimar al Termoelectrica, Vasile Leu.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a adoptat o „decizie politică”, anulând o licitație de modernizare a Termoelectrica, în valoare totală de 13,27 milioane euro, organizată împreună cu reprezentanța Băncii Mondiale. Proiectul inițial prevedea modernizarea turbinei nr. 2 prin creșterea capacităților de producere a energiei electrice și termice. De asemenea, includea reparații la blocul nr. 3, inclusiv la turbină, generator, cazan de abur, plus alte lucrări auziliare. Doar o mică poarte din lucrările inițiale de modenizare sunt incluse în licitația demarată de Termoelectrica.

Anterior, Termoelectrica a anunțat o licitație privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat. Licitația a fost câștigată de compania rusă Silovîe Mașinî în parteneriat cu cea locală Horus. Companiea rusească se află pe lista sancțiunilor în legătură cu invazia în Ucraina a Federației Ruse.

Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunerea ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 07:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 07:37 // Actual //  Lupu Eduard

Încercând să iasă din cea mai severă criză din decenii, Egiptul şi-a scos active de mare valoare la vân­zare, iar marile puteri din regiunea Golfului îşi scot cecurile. În ultimele nouă luni, vizitatori importanţi din Arabia Saudită şi Qatar, cât şi din UAE, au fost zărite în Egipt. Stând pe munţi de cash de pe urma vânză­ri­lor masive de petrol şi gaze, delega­ţiile au în vizor investiţii majore.
Fondul suveran din Abu Dhabi ADQ a achiziţionat recent o partici­paţie de 40%, evaluată la 882,5 mili­oane de dolari într-o firmă egipteană care la rândul său a cumpărat deţi­neri ale guvernului aflat în criză de cash în cadrul a şapte hoteluri, considerate bijuterii ale sectorului egiptean al ospitalităţii.

În februarie, ADQ a anunţat şi o investiţie de 35 miliarde de dolari în Egipt ce include drepturile de trans­for­mare a oraşului Ras El-Hekma. Este cea mai mare tranzacţie din isto­ria Egiptului, iar Cairo a primit cashul în câteva zile, salvându-i eco­nomia.

Finanţarea a ajutat Egiptul să pună în acţiune o mult-aşteptată de­va­lorizare monetară, văzută drept vitală pentru refacerea încrederii in­vestitorilor şi atragerea de noi fon­duri. În februarie 2023, autorităţile din Egipt au listat peste 30 de compa­nii în legătură cu care investitorii puteau depune oferte pentru partici­paţii, în sectoare ca cel financiar, petrolier, imobiliar şi portuar. Iniţial, UAE a fost singurul stat arab care a investit consistent.

Arabia Saudită se luptă cu UAE pentru putere în regiune, dar nu a ac­ţionat decât după tranzacţia de 35 mi­li­arde de dolari încheiată de UAE.

La rândul său, fondul suveran din Qatar poartă discuţii pentru achi­ziţia participaţiei deţinute de guver­nul egiptean în operatorul mobil Vodafone Egypt Telecommunica­tions SAE.

Brandul de benzinării Wataniya Petroleum este de asemenea parţial de vânzare, iar tranzacţia ar fi una majoră, marcând prima privatizare a unei companii deţinute de puternica armată egipteană. În diverse etape, Petromin Corp. din Arabia Saudită şi Abu Dhabi National Oil s-au arătat interesate de acest active.

Autorităţile au sugerat că şi alte active deţinute de companii aflate sub controlul armatei ar putea fi scoa­se la vânzare, un pas care ar duce la îndeplinire cerinţele FMI şi Băncii Mondiale de reducere a controlului statului asupra companiilor. Şi China se luptă pentru influen­ţă în regiune făcând afaceri în Egipt.

Peste 1.500 de companii chineze sunt înregistrate în Egipt. Peste 140 dintre acesteau au investit în această ţară. În 2022, majoritatea investiţiilor au mers către proiecte industriale, urmate de construcţii şi servicii.

De exemplu, compania chineză CSCEC a contribuit la accelerarea procesului de modernizare a Egiptului prin construirea unui district de business cu 20 de turnuri în noua capitală administrativă a ţării.

În perioada 2017-2022, investiţiile chineze în Egipt au avansat cu 317%. În aceeaşi perioadă, investiţiile americane în Egipt au scăzut cu 31%. În această perioadă, comerţul dintre Egipt şi China a înregistrat o creştere fără precedent. Drept urmare, China a devenit cel mai mare partener comercial al Egiptului timp de opt ani consecutiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău