Cine pleacă ultimul să stingă şi lumina: Zeci de miliarde ies din Rusia. Investitorii nu cred că economia își va reveni

09 Mai 2022, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2022, 15:41 // Actual //  bani.md

Marile fonduri de investiţii din Europa, cu nume grele printre care Danske, Nordea şi Jupiter au decis să rupă legăturile cu Rusia, semnalând neîncrederea investitorilor în revenirea ţării pe scena economică a lumii, scrie Finacial Times.

Majoritatea fondurilor care au deţinut active ruseşti s-au trezit cu ele îngheţate la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Rusia a declanşat invazia împotriva Ucrainei. Sancţiunile au blocat miliardele investitorilor după ce pieţele din Moscova s-au închis, iar preţul activelor offshore s-a prăbuşit.

Tirul sancţiunilor economice îndreptat împotriva Rusiei – care au inclus şi o blocare a tranzacţiilor pe bursa din Moscova – au oprit investitorii din a obţine miliarde de pe urma schimburilor.

Ramura investiţională a Danske Bank din Danmarca a anunţat startul exitului a trei fonduri importante din Rusia şi Europa de est la finalul lunii aprilie.

„Pe fondul escaladării conflictului şi a provocării privind lichiditatea şi tranzacţiile de pe urma cărora fondurile ar trebui să beneficieze, considerăm că ieşirea din Rusia este o decizie aflată în interesul acţionarilor”, a spus un oficial al Danske Bank.

Valoarea activelor deţinute de fonduri a rămas la un nivel scăzut şi analiştii nu se aşteaptă la o creştere în viitorul apropiat. Costul lichidării fondurilor care ies din Rusia va fi suportat direct de companie.

Nordea Funds, un alt nume important al managerilor europeni de fonduri de investiţii a anunţat că va renunţa la toate planurile investiţionale şi îşi va face ieşire din Rusia. Prima plată către acţionari este programată pentru data de 31 august.

„În funcţie de felul în care se comportă piaţa şi de sancţiuni, putem afirma că va dura mai mult timp pentru ca toate participaţiile fondului să fie vândute”, au declarat oficiali ai Nordea.

Pe lista managerilor de asseturi care renunţă la Rusia se află şi gigantul britanic Jupiter, care a cerut autorităţilor să aprobe închiderea fondului său şi care va trece la lichidare odată ce cererea va fi aprobată.

Investitorii străini care pompau bani în fonduri speculative şi în fondurile de pensii deţineau aproape 170 de miliarde de dolari în active ruseşti la finalul lui 2021. Giganţi precum JPMorgan, BlackRock sau UBS au îngheţat fondurile cu deţineri de active ruseşti de la începutul invaziei, însă nu au anunţat încă un exit complet.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO