S-a găsit vinovatul pentru explozia prețului la ulei. Milionarul discret acuzat că trage sforile pe piața uleiului

10 Mai 2022, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2022, 10:54 // Actual //  bani.md

Compania Trans Oili OFICIAL, la sesizarea mea, încă în 2013 este recunoscută de Consiliul Concurenței că deține cu firmele afiliate poziții dominante pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal. Totodată, vă informez că după declanșarea războiului în Ucraina, aceasta entitate a început să importe din țara vecină floarea soarelui, grău, porumb, soia la prețuri mai mici, decât cele existente pe piața internă. Cu alte cuvinte, Trans Oil a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse, susține fostul deputat Alexandrul Slusari, care explică de ce s-a scumpit uleiul cu 12% și a ajuns la 50 de lei litrul.

Potrivit lui, drept urmare, prețurile la floarea soarelui s-au prăbușit în 3 luni de la 18 lei la aproape 12 lei per kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina. Apropo, piața internă practic este în stagnare și producătorii agricoli autohtoni la moment cu mare greu își vănd cereale și producția oleaginoasă.

„În scurt timp Trans Oil, sub paravanul ajutorului Ucrainei, a micșorat prețul de achiziționare a materiei prime. A majorat semnificativ venitul de la exportul de floarea soarelui și a porumbului, întrucât prețurile internaționale au explodat în ultimele două luni pe fundalul războiului. A lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia. Iar acum, compania, care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal, a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30 %, prețul la acest produs social”, mai spune Slusari.

Fostul deputat afirm că așa arată o economie monopolizată. Povara mare pe consumători săraci. Ignorarea și decapitalizarea fermierilor autohtoni. Supraprofituri sunt doar la un grup îngust de oameni, care controlează totalmente piața cerealelor și oleaginoaselor și exportul acestora. Oare este acest lucru o tendință mondială sau un specificul pur moldovenesc? Aștept deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate.

Slusari cere Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii vertiginoase a prețurilor la ulei vegetal.

Trans-Oil, unul dintre cele mai mare grupuri de agrobusiness din Republica Moldova, şi deţine în România fabrica de ulei vegetal Ultex din Ţăndărei (jud. Ialomiţa), cumpărată cu peste 10 milioane de euro în 2014 de la omul de afaceri Vasile Niţescu. Trans-Oil este controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ