Investigație RISE: Un moldovean a fost sancționat în SUA pentru legături cu oligarhi ruși. Are afaceri la Chișinău

19 Mai 2022, 15:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Mai 2022, 15:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alexandr Okulov este primul om de afaceri moldovean care a fost sancționat în SUA după ce a început războiul din Ucraina. Restricțiile care i se impun au survenit din cauza legăturilor pe care le are cu oligarhi ruși, iar o investigație RISE Moldova arată că acesta deține companii în țara noastră, în Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Federația Rusă, dar și o rețea globală care distribuie echipamente militare.

Businessmanul este originar din satul Răuţel, raionul Făleşti. Okulov a studiat la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău și l-a absolvit în 2000, apoi a intrat la Universitatea Liberă Internațională și a plecat în Franța, devenind campion la lupte libere al acestei țări. După patru ani, acesta a revenit în Moldova și a încercat să își creeze afaceri, dar a eșuat și a plecat la muncă la Moscova.

Potrivit investigației realizate de RISE, Trezoreria SUA susține că moldoveanul este „membru al consiliului de supraveghere al International Agency of Sovereign Development (ISAD)” și a călătorit în Africa împreună că o delegație a oligarhului rus Konstantin Malofeev, fiind apropiat de acesta. Potrivit lui Malofeev, ISAD oferă consiliere privind reformele economice și restructurarea activelor guvernelor țărilor în curs de dezvoltare din Africa. Conform RISE, sancțiunile impuse de americani lui Okulov vizează şi patru companii din Chișinău.

Jurnaliștii au stabilit că după ce i s-au aplicat măsurile, omul de afaceri și-a închis conturile de pe Facebook și Linkedin. Anterior, presa din Africa și Franța îl numea pe Okulov asistent sau partener al oligarhului Malofeev, însă acesta a infirmat declarațiile, precizând că l-a ajutat doar în cadrul unor întrevederi pe care le-a avut pe continentul african.

În 2011 Okulov a fost observat la o întrevedere a fostului premier Vlad Filat cu Robert Franchitti, şeful şi patronul corporației franceze MagForce, un mare producător şi furnizor de echipamente militare, se arată în investigație, jurnaliștii menționând că firma subsidiară din Moldova a încercat fără succes să câștige contracte de livrare a uniformelor pentru polițiștii, pompierii și militarii moldoveni.

În Republica Moldova Okulov deţine patru companii contra cărora SUA a aplicat sancțiuni: Lider Asig SRL – companie de asigurări care și-a desfășurat activitatea în 2013-2018, Lider Leasing SRL – organizație de microcreditare care și-a suspendat activitatea până în septembrie 2022, OKAF Trading SRL – întreprindere care se numea Proglobal Work și a câștigat în 2017-2019 câteva contracte de livrare a echipamentelor şi mijloacelor speciale pentru Poliţie, carabinieri și penitenciare, dar și Project Invest SRL – companie imobiliară.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală