Cum UE va ajuta Republica Moldova să scape din ghearele Gazporm

21 Mai 2022, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mai 2022, 10:15 // Actual //  bani.md

România este văzută ca esențială pentru reușita planului Uniunii Europene de a pune capăt dependenței continentului de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, inclusiv pentru asigurarea aprovizionării Ucrainei și Republicii Moldova, ca țară de tranzit al fluxurilor de gaze din alte surse, reiese din documentele planului REPowerEU al Comisiei Europene.

„Cele mai importante nevoi sunt cele legate de satisfacerea cererii din Europa Centrală și de Est și din nordul Germaniei, precum și de întărirea coridorului sudic de gaze. (…) De mare importanță pentru securitatea aprovizionării în Europa Centrală și de Est sunt două coridoare de gaze: coridorul Transbalcanic (Turcia-Bulgaria-România) și coridorul vertical (interconectorul Grecia-Bulgaria, interconectorul România-Bulgaria și BRUA), care vor facilita livrarea de gaze naturale din țări terțe (nemembre UE – n.r.)”, afirmă Bruxelles-ul.

Potrivit sursei citate, printre măsurile avute în vedere la nivel comunitar se numără asigurarea livrării de gaze în flux invers (reverse flow) din România către Ucraina și Republica Moldova, prin conducta transbalcanică. În plus, Comisia Europeană intenționează să le dea acces celor două țări, precum și statelor din Balcanii de Vest și din Parteneriatul Estic, la platforma UE de achiziții comune de gaze naturale.

„Pentru a întări nivelul de pregătire în caz de perturbare a aprovizionării, Comisia face apel la statele membre să își actualizeze planurile de urgență, să mărească capacitățile de livrare în flux invers de la vest la est până iarna viitoare și să încheie acorduri de solidaritate între țările vecine. În plus, va fi întocmit un plan coordonat la nivelul UE de reducere a consumului, pentru identificarea de criterii comune de întrerupere a furnizării, iar Comisia va emite îndrumări cu privire la criteriile de prioritizare a consumatorilor neprotejați”, se menționează în documente.

După cum a relatat Profit.ro, autoritățile din România discută încă din prima parte a anului cu cele din statele vecine Ungaria și Bulgaria, ale căror sisteme de transport al gazelor naturale sunt interconectate cu cel național românesc, încheierea de acorduri interguvernamentale privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, măsuri care pot merge până la sistarea furnizării gazelor către marii consumatori industriali dintr-una dintre țări pentru menținerea aprovizionării populației și clienților sociali.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală