O relicvă energetică controlată de ruşi amenință inima locomotivei economice a Europei

21 Mai 2022, 14:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mai 2022, 14:41 // Actual //  bani.md

Berlinul, inima locomotivei economice a Europei, este alimentat de zeci de ani de o rafinărie de pe vremea Războiului Rece. Din cauza războiului din Ucraina, Germania a decis să renunţe la petrolul rusesc. Pentru Berlin şi o bună parte din estul ţării, această alegere este sinonimă cu dezastrul, scrie Bloomberg.

Rafinăria aflată la graniţa cu Polonia este responsabilă atât de alimentarea flotei aviatice a aeroportului din Berlin, cât şi de alimentarea unui procent semnificativ a autoturismelor germane. Dacă decizia autorităţilor, de a renunţa la petrolul rusesc devine realitate, atunci capitala Germaniei s-ar putea confrunta cu blocaje majore.

Rafinăria PCK este conectată direct la o conducă care pompează ţiţei din Rusia şi este controlată de gigantul petrolier Rosneft, ceea ce se traduce prin mai multe probleme pentru autorităţile germane.

„Toate avioanele, maşinile de poliţie sau ambulanţele” din Berlin şi până la Marea Baltică sunt alimentate de relicva energetică rusă. PCK, care oferă energie pentru o suprafaţă de două ori mai mare decât celebrul Central Park din New York, a fost construită în 1960 pentru a consolida depedenţa Germaniei de Est de URSS. Problemele care apar în încercarea de a găsi o soluţie la acest puzzle energetic, subliniază că legăturile ruso-germane sunt încă solide, după peste 30 de ani de la căderea Zidului.

În încercare de a se conforma la condiţiile embarogului petrolier propus de UE, Olaf Scholz ia în considerare preluarea rafinăriei de către stat, aşa cum s-a întâmplat cu unitatea germană a Gazprom. Cu toate acestea, chiar şi în acest scenariu germanii nu vor putea înlocui cele 12 milioane de tone de ţiţei pompate de Rusia anual.

În trecut Berlinul s-a confruntat cu un mic episod din ce ar putea să însemne blocarea petrolului rusesc. În 2019, ţiţeiul livrat de ruşi a fost contaminat, iar pentru câteva săptămâni, capitala Germaniei se afla într-o situaţie de criză în care se chinuia să se alimenteze din Hamburg.

Atunci criza a fost una de scurtă durată. În prezent, schimbările sunt mult mai drastice, iar relicva energetică care dă viaţă Berlinului nu este pregătită pentru un embargo.

„Dacă PCK va fi oprită, nu va mai exista combustibl pentru estul Germaniei şi pentru Berlin. O regiune întreagă va muri, va fi un dezastru”, a declarat Claus Sauter, CEO al Verbio, producător şi furnizor german de biocombustibil.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO