E finita la commedia! Separatistul Krasnoselski, cu mâinile legate. Nu mai poate lăsa Moldova în beznă

24 Mai 2022, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mai 2022, 09:45 // Actual //  bani.md

Din 16 martie s-a schimbat un lucru fundamental. S-a schimbat raportul de forțe, inclusiv puterea de negociere. După efectuarea sincronizării energetice cu Ucraina și România, cei din regiunea transnistreană au pierdut posibilitatea tehnică de șantaja cu deconectarea, a explicat fostul director ANRE Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV.

Potrivit lui, astăzi vin fluxuri de energie din România prin Moldova în Ucraina. Sistemul de transport al Moldovei fiind integrat cu cel al României și Ucrainei și servește drept punte de tranzit.

Chiar dacă dispare centrala de la Cuciurgan, Republica Moldova va avea energie. Dacă nu este încheiat u contract cu Cuciurganul va trebui să plătim un preț mai mare pentru energie, similar cu cel din România sau Ucraina. Dacă continuăm să achiziționăm din Transnistria este just să luăm la un preț mult mai mic față de cel de pe piață”, a comentat Parlicov.

În prezent, cele 30% din necesarul de energie achiziționat din Ucraina este achiziționat la un preț de 83 USD megawatt-ul.

Negocierile cu Ucraina trebuie dusă pe domeniul politic, dacă le la latitudinea comercialului atunci vom plăti 93 USD”, a precizat Parlicov.

Ieri, 23 mai, în cadrul ședinței, membrii CSE au decis să fie prelungit, pentru perioada lunii iunie, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.

În prezent, Republica Moldova achiziționează 70% din necesarul de curent de la centrala de la Cuciurgan la un preț de 59,5 dolari/ MWh.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală