Short sellerii Tesla au încasat 8,2 miliarde de dolari după ce au mizat împotriva companiei lui Elon Musk în 2022

01 Iun. 2022, 09:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Iun. 2022, 09:17 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Short sellerii (vânzători în lipsă) din Statele Unite au făcut aproximativ 8,2 miliarde de dolari în contextul în care au pariat împotriva producătorului de maşini electrice Tesla în 2022, după ani în care acţiunile companiei au crescut în ciuda unor serii constante de pierderi, notează Business Insider, citând furnizorul de date Ortex.

De altfel, short sellerii „au cules roadele” valului de vânzări de anul acesta, încasând 62,5 miliarde de dolari în venituri realizate şi nerealizate pe acţiuni din indicele tech Nasdaq 100, scrie ZF.

Pieţele de capital au înregistrat scăderi considerabile în 2022, pe măsură ce inflaţia a continuat să crească, iar băncile centrale au răspuns prin majorarea ratelor dobânzilor, războiul ruso-ucrainean generând tot mai multă volatilitate în acest sens.

Acţiunile din domeniul tehnologiei – alimentate de stimulentele din era coronavirusului – au fost cele mai afectate. Fără dinamica şedinţei de tranzacţionare de marţi, indicele Nasdaq Composite s-a depreciat cu 23,4% de la începutul anului, iar Tesla este pe minus cu circa 37%.

Evoluţiile au oferit un set de oportunităţi vânzărilor în lipsă – investitori care „pariază” împotriva unei companii şi împrumută acţiuni pe care le cumpără ulterior, încasând între timp diferenţa de preţ. Mulţi investitori americani shortează acţiuni pentru a-şi limita nivelul de risc din portofoliu.

Conform datelor Ortex, short sellerii au încasat 3,8 miliarde de dolari după ce au pariat pe scăderea acţiunilor Amazon, 3,7 miliarde de dolari pe Facebook şi 3,5 miliarde pe Apple.

Data sunt valabile până la finalul şedinţei de joia trecută. O zi mai târziu, Tesla şi Nasdaq 100 au crescut cu 7,3%, respectiv 3,3%, erodând astfel o parte din câştigurile short sellerilor.

În ultimii cinci ani, acţiunile Tesla au urcat cu peste 1.000%, CEO-ul Elon Musk ajungând între timp cel mai bogat om la nivel mondial, cu o avere netă de 224 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău