39 mil. de lei au „decolat” de la Aeroportul Mărculești

01 Iun. 2022, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 09:15 // Actual //  bani.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul „Nord” a trimis în judecată cauza penală privind învinuirea a doi foști factori de decizie ai „Aeroportului Internațional Mărculești” pentru depășirea atribuțiilor lor de serviciu.

Oamenii legii au constatat că cei doi au semnat documente prin care transformau datoria întreprinderii pentru reparația aeronavelor de către o companie din Rusia, realizată în 2010-2013, în împrumut cu dobânda anuală de 30%, ce urmează să fie returnat aceleași companii.

De asemenea, procurorii PCCOCS le incriminează celor doi faptul că în perioada anilor 2010-2017 au conceput o schemă infracțională menită să reducă veniturile estimate ale întreprinderii pe care o administrau, de natură să ducă la falimentarea ei.

Prin urmare, prin acțiunile ilegale înfăptuite, cei doi au cauzat un prejudiciu de aproape 1,9 milioane euro și peste 60.000 dolari americani, sume care convertite cifrează aproape 39 milioane lei. Concomitent solicitărilor de pedepsire a acestora depuse de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, la Judecătoria Soroca, sediul Florești, urmează ca fondatorul întreprinderii să inițieze în instanță și o acțiune civilă, prin care prejudiciul cauzat statului să fie recuperat din contul inculpaților.

Potrivit legii, faptele de care aceștia sunt acuzați se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 57.500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, cei doi se prevalează de prezumția nevinovăției.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul „Nord” continuă investigațiile pe alte episoade, în privința factorilor de decizie din cadrul Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” care au cauzat prejudicii considerabile întreprinderii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău