Va fi sărăcie mare! Criza economică, mai gravă decât se credea

01 Iun. 2022, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 09:58 // Actual //  bani.md

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut marți că nu s-a gândit că inflația ridicată va afecta atât de tare consumatorii americani și că nu a reușit să analizeze cât timp ar putea șocurile economie distruge SUA.

Secretarul Trezoreriei S, Janet Yellen, a recunoscut marți că nu a fost în stare să anticipeze cât timp va continua inflația ridicată să afecteze oamenii din SUA.

„Cred că m-am înșelat atunci cu privire la calea pe care ar urma să o ia inflația„, a declarat Yellen pentru Wolf Blitzer de la CNN, în emisiunea „The Situation Room”, când a fost întrebată despre comentariile sale din 2021 potrivit cărora inflația reprezenta doar un „risc mic”.

Oficiala a mai recunoscut că așteptările administrației privind o normalizare a economiei au fost în zadar, mai ales după ce pandemia și războiul și-au făcut simțită prezența.

„Așa cum am menționat, au existat șocuri neanticipate și mari în economie care au crescut prețurile la energie și alimente și blocaje de aprovizionare care au afectat grav economia noastră, pe care eu nu le-am – la momentul respectiv – nu le-am înțeles pe deplin, dar recunoaștem asta acum”, a spus ea.

Yellen și alți oficiali de la Casa Albă consideră că inflația este un efect secundar temporar al revenirii economiei la normal după pandemie. Cu toate astea, inflația a ajuns la un nivel maxim de aproape patru decenii.

Indicatorii economici recenți au arătat că inflația ar fi putut atinge în martie un maxim al ultimilor 40 de ani, deși economiștii consideră că lucrurile nu au șanse să își revină la normal prea curând. Ca răspuns, Casa Albă a luat mai multe măsuri drastice pentru a salva economia.

Demersul a început luni cu un editorial al președintelui Joe Biden publicat în The Wall Street Journal și a continuat marți cu o întâlnire în Biroul Oval între Biden, președintele Rezervei Federale Jerome Powell și Yellen.

Secretarul Trezoreriei a declarat că Biden a indicat în cadrul întâlnirii că „împărtășește prioritatea Fed de a reduce inflația și că el crede cu tărie în sprijinul său pentru independența Fed de a lua măsurile necesare”.

„Secretarul sublinia faptul că au existat șocuri în economie care au exacerbat presiunile inflaționiste care nu puteau fi prevăzute în urmă cu 18 luni, inclusiv decizia Rusiei de a invada Ucraina, multiplele variante succesive ale COVID și blocajele din China”, a declarat purtătorul de cuvânt. „După cum a remarcat și ea, a existat o creștere istorică și o creare record de locuri de muncă, iar obiectivul nostru este acum de a trece la o creștere constantă și stabilă pe măsură ce inflația este redusă.”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Yellen a mai declarat că Biden știe „ce povară importantă și uriașă reprezintă inflația pentru gospodăriile americane”, potrivit CNN.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală