Gavrilița indignată că nu-i sunt mediatizate deciziile de ieftinire a uleiului: Societatea are nevoie și de știri bune

01 Iun. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 15:36 // Actual //  bani.md

În debutul ședinței Guvernului primi-ministra Natalia Gavrilița s-a arătat indignată că presa nu mediatizează ieftinirea uleiului. „Chiar dacă avem ulei la un preț de 34 de lei litrul nu prea văd interes la această temă, dimpotrivă se găsesc magazinele individuale care au un preț mai înalt și se speculează pe această temă”.

Eu înțeleg predilecția unor redacții pentru știri negative care generează frică la oameni, dar uneori chiar se exagerează. Societatea noastră are nevoie și de știri bune, de încredere. Avem nevoie de a crește încrederea populației și a businessului în ziua de mâine. Ieftinirea uleiului este rezultatul unor decizii ale Guvernului pe care le-am luat împreună prin Comisia Situații Excepționale prin includerea acestui produs în lista produselor social importante. Am dat un semnal clar că nu vom accepta speculațiile nefondate și că se întrece limita bunului simț în stabilirea prețului. Or, nu este menirea mea să arăt Conciului Concurenței în ce direcții să ajungă și cum să decidă prioritățile de intervenție. Aproape oriunde e de lucru”, a declarat Gavrilița.

Gavrilța a spus că unii oameni de afaceri în Republica Moldva trebuie să înțeleagă că e bine să lucrezi cinstit pe termen lung să pui un preț corect și să construiești cu cetățenii acestei țări relații de lungă durată bazate pe respect mai ales în aceste timpuri când avem nevoie de solidaritate

Viziunea economică a regimului Plahotniuc pe care la creat a fost un în care marele bogății se construiau rapid prin jaf și delapidare și abuz, prin folosirea instituțiile statului în beneficiul unor hoți din contul celor mulți nedreptățiți. Trebuie să lucrăm să scăpăm de acest model de business bazat pe bogății create legal. Cei care nu înțeleg trecerea de la viziunea veche la cea nouă vom continua să le explicăm cum stau lucrurile și care sunt opțiunile în viitorul apropiat”, a mai punctat prim-ministra.

În opinia prim-ministrei, în Republica Moldova trebuie să se treacă la bogății create legal. „Cei care nu înțeleg trecerea de la viziunea veche la cea nouă vom continua să le explicăm. Vreau ca fiacre membru al Guvernului să prioritizeze deciziile de stabilire a prețui să intervenim acolo unde o putem face. Să ne întâlnim cu actorii din diferite domenii pentru a vedea cum putem modera chiar și prin discurs așteptările inflaționiste și tendințele de speculă”.

Acum două săptămâni prețul unui litru de ulei ajuns să coste peste 50 de lei, mai scump cu 25%. Or, după intervenția Comisiei Situației Excepționale prin includerea produsului în lista celor social importante, uleiul s-a ieftint la 34 de lei.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ