Scăpăm de coșmarul deconectării gazului? Salvarea vine din Azerbaidjan

01 Iun. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 11:33 // Actual //  Lupu Eduard

În zile 1-4 iunie ministrul Infrastructurii, Spînu susține că se va afla la Baku, Azerbaidjan și participa la Baku Energy Week. Dânsul spune că va continua discuțiile pentru a diversifica sursele de aprovizionare a țării noastre cu resurse energetice.

Cantitățile de gaz azer care ar intra în România ar ajunge ți în Republica Moldova și ar fi destinate nu numai acoperirii consumului intern, ci și a celui regional. Potrivit unor surse Transgaz, prin conducta tranzit 2 de pe Coridorul Transbalcanic pot fi tranzitate gaze prin România pe BRUA în Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Rafinăriile din țara vecină România procesau în medie o treime din țiței din producția internă, o altă treime importat din Kazahstan și o treime importat din Rusia. Cu ate cuvinte, OMV Petrom, Rompetrol și chiar și Lukoil ar trebui să identifice surse alternative cel puțin pentru țițeiul rusesc procesat până acum în rafinăriile pe care le dețin, Petrobrazi, Petromidia/Vega și Petrotel.

Azerbaidjanul exportă deja țiței în regiune, compania de stat Socar, prezentă și pe piața din România, deținând o mare rafinărie, cu o capacitate anuală de procesare 10 milioane tone, în Turcia. Aceasta a fost pusă în funcțiune în 2019, iar capacitatea sa este aproape egală cu cea cumulată a Petrobrazi și Petromidia.

Azerbaidjan se situează pe locul 22 în topul producătorilor de petrol, cu o producție de 710 mii barili/zi, de peste 10 ori mai mare decât producția autohtonă, și pe locul 25 în topul producătorilor de gaze, cu o producție anuală de 29,3 miliarde mc, de 3 ori peste cea a României.

În ceea ce privește topul statelor exportatoare, Azerbaidjanul se situează pe locul 16 la țiței și pe locul 14 la gaze.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

Prețul de achiziție al metanului pentru luna iunie este de 880 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău