Scăpăm de coșmarul deconectării gazului? Salvarea vine din Azerbaidjan

01 Iun. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 11:33 // Actual //  bani.md

În zile 1-4 iunie ministrul Infrastructurii, Spînu susține că se va afla la Baku, Azerbaidjan și participa la Baku Energy Week. Dânsul spune că va continua discuțiile pentru a diversifica sursele de aprovizionare a țării noastre cu resurse energetice.

Cantitățile de gaz azer care ar intra în România ar ajunge ți în Republica Moldova și ar fi destinate nu numai acoperirii consumului intern, ci și a celui regional. Potrivit unor surse Transgaz, prin conducta tranzit 2 de pe Coridorul Transbalcanic pot fi tranzitate gaze prin România pe BRUA în Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Rafinăriile din țara vecină România procesau în medie o treime din țiței din producția internă, o altă treime importat din Kazahstan și o treime importat din Rusia. Cu ate cuvinte, OMV Petrom, Rompetrol și chiar și Lukoil ar trebui să identifice surse alternative cel puțin pentru țițeiul rusesc procesat până acum în rafinăriile pe care le dețin, Petrobrazi, Petromidia/Vega și Petrotel.

Azerbaidjanul exportă deja țiței în regiune, compania de stat Socar, prezentă și pe piața din România, deținând o mare rafinărie, cu o capacitate anuală de procesare 10 milioane tone, în Turcia. Aceasta a fost pusă în funcțiune în 2019, iar capacitatea sa este aproape egală cu cea cumulată a Petrobrazi și Petromidia.

Azerbaidjan se situează pe locul 22 în topul producătorilor de petrol, cu o producție de 710 mii barili/zi, de peste 10 ori mai mare decât producția autohtonă, și pe locul 25 în topul producătorilor de gaze, cu o producție anuală de 29,3 miliarde mc, de 3 ori peste cea a României.

În ceea ce privește topul statelor exportatoare, Azerbaidjanul se situează pe locul 16 la țiței și pe locul 14 la gaze.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

Prețul de achiziție al metanului pentru luna iunie este de 880 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală