Bani de peste Atlantic. Parlamentul a aprobat modificări la programul cu FMI de majorare a asistenței financiare

02 Iun. 2022, 12:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iun. 2022, 12:11 // Actual //  bani.md

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la  două Legi privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional, ca urmare a majorării asistenței financiare pentru țara noastră.

La data de 11 mai 2022 Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice. Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Asistența financiară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare ale balanței de plăți, survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Republicii Belarus. Totodată, acordarea suportului financiar din partea FMI va cataliza oferirea asistenței financiare de către comunitatea internațională.

Proiectul de modificare a Legii privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul EFF și cel de modificare a Legii privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul ECF urmează a fi votate în lectura a doua.

Documentele nu presupun obligații de rambursare – fiecare țară membră a FMI poate utiliza DST din cota sa, conform necesităților interne. DST sînt un activ de rezervă creat de către Fondul Monetar Internațional cu scopul de a suplimenta activele de rezervă existente ale statelor membre FMI.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.