SUA vor să confiște de la oligarhul rus Roman Abramovici două avioane americane pe care le-a dus în Rusia

06 Iun. 2022, 22:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 22:09 // Actual //  Lupu Eduard

Statele Unite îl acuză pe oligarhul rus Roman Abramovici că a dus ilegal în Rusia, după declanșarea războiului din Ucraina, două avioane americane, scrie The Guardian.

Un tribunal federal din New York a decis luni ca oligarhului rus să îi fie confiacete două avioane – Boeing 787-8 Dreamliner și Gulfstream G650ER -, potrivit documentelor instanței.

Procurorii spun că ambele avioane au fost transportate în martie în Rusia, încălcând sancțiunile SUA impuse Moscovei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

Abramovici a fost sancționat de UE și Marea Britanie, dar nu a fost sancționat de către Statele Unite.

Miliardarul Roman Abramovici, alături de alți doi oligarhi – Petr Aven și Mihail Fridman -, s-a adresat Curții Europene de Justiție pentru a cere anularea sancțiunilor impuse de UE împotriva lor în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat în 1 iunie instanța europeană.

Roman Abramovici deținea din 2003 clubul de fotbal Chelsea, care a fost scos la vânzare cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancționat de guvernul britanic. Achiziția sa, aprobată de guvernul britanic și de Premier League, de către un consorțiu condus de omul de afaceri american Todd Boehly a fost finalizată recent.

Ce avere au oligarhii ruși în străinătate

UE a impus înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru mai mult de 1.000 de persoane, inclusiv pentru peste 30 de oligarhi, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Aproape 10 miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari) din active au fost până acum înghețate de țările UE, potrivit Comisiei Europene, care a înființat un grup operativ pentru a coordona aplicarea a ceea ce sunt o serie de sancțiuni fără precedent ale UE împotriva Rusiei.

Un studiu din 2017 asupra oligarhilor ruși, publicat de Biroul Economic Național din SUA, a estimat că rușii dețin până la 800 de miliarde de dolari în Regatul Unit, Elveția, Cipru și alte centre bancare offshore.

Acea avere vastă, deținută de câteva sute de indivizi ultrabogați, este aproape egală cu „averea” celor 144 de milioane de locuitori ai restului Rusiei.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău