De câte lansatoare de rachete spune Ucraina că are nevoie ca să învingă Rusia

06 Iun. 2022, 22:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 22:02 // Actual //  Lupu Eduard

Arestovici a declarat pentru Guardian că, deși credea că lansatoarele de rachete sunt „o armă care schimbă jocul”, nu sunt destule pentru a face acest lucru.

„Cu cât primim mai puține, cu atât situația noastră va fi mai proastă. Trupele noastre vor continua să moară și vom continua să pierdem teren”, mai ales dacă țările cu zeci de sisteme de rachete „decid să doneze patru sau cinci”, a spus Arestovici.

Luni, Marea Britanie a anunțat că va furniza sisteme de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei în câteva săptămâni, la câteva zile după ce SUA au declarat că vor dona patru lansatoare multiple de rachete de mare precizie HIMARS.

Arestovici a spus că Ucraina are nevoie de mult mai multe sisteme de lansare multiplă de (MLRS), care au o rază de acțiune mult mai mare decât cele din arsenalul existent al țării.

„Dacă obținem 60 dintre aceste sisteme, atunci rușii își vor pierde orice capacitate de a avansa oriunde, vor fi opriți pe loc. Dacă ajungem la 40, ei vor avansa, deși foarte încet, cu pierderi grele; cu 20 vor continua să avanseze cu un număr de victime mult mai mare decât acum”, a spus el.

Armata americană are 363 de lansatoare HIMARS și 225 de lansatoare de rachete M270, iar Marina Americană alte 47, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice, în timp ce Marea Britanie are 35 din versiunea sa de M270, ceea ce indică o capacitate de a furniza mai multe Ucrainei.

Rusia a spus în repetate rânduri că își va intensifica ofensiva în Ucraina dacă rachetele cu rază mai lungă de acțiune vor fi livrate.

Duminică, Vladimir Putin a spus că Moscova va lovi „ținte noi” în Ucraina dacă Occidentul își va intensifica livrările de arme.

Duminică dimineață, Rusia a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra unui depozit feroviar dintr-o suburbie de est a Kievului, pentru prima dată când capitala a fost lovită în mai bine de cinci săptămâni.

Declarațiile lui Arestovici vin în timp ce la Severodonețk se duc lupte grele între ruși și trupele ucrainene, unde, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, forțele ruse au un avantaj numeric.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău