Scade dramtic numărul populației din Republica Moldova! Pe termen lung veștile nu sunt deloc bune

06 Iun. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 17:41 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul anului 2022 populația Republicii Moldova a fost de 2,6 mil de persoane, în scădere cu 0,9% pe parcursul anului 2021, anunță datele Biroului Național de Statistică.

Dacă în anul 2014 populația Republicii Moldova era de 2,8 mil. de locuitori, în 2017 aceasta era deja de 2,73 mil.

La începutul anului 2022, aproximativ 52,3% din populația Republicii Moldova este de sex feminin și 47,7% de sex masculin.

Până în 2019, migrația netă, care rămâne negativă, a avut un impact semnificativ asupra scăderii populației. Astfel, dacă în perioada 2016-2019 au plecat anual din Republica Moldova 42-26 mii de persoane, în 2020 și 2021 – 7,1 mii de persoane. În structura pe vârste a populației, cea mai mare pondere o au cetățenii cu vârste cuprinse între 35-39 de ani (8,1%) și 30-34 de ani (7,9%), iar cea mai puțin numeroasă este grupa de vârstă 20-24 de ani (5%). Populația în vârstă de muncă din Moldova reprezintă aproximativ 59,2% din populație.

Vârsta medie a populației țării a crescut pe parcursul anului, de la 39,5 la 39,7 ani. Piramida populației arată un model de scădere a numărului de cetățeni cu vârste cuprinse între 36-56 de ani, reflectând efectul cumulativ al ratelor nete negative de migrație pentru tineri din ultimele decenii. Rata de îmbătrânire a populației (60 de ani și peste la 100 de locuitori) la începutul anului 2022 este estimată la 22,8 persoane la 100 de locuitori, față de 22,3 în 2021.

Prognozele Băncii Mondiale sunt sumbre. Către anul 2050, republica Moldova ar putea pierde 1 mil. din numărul populației.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău