Putin îl scapă de probleme pe Maduro. Europa reia importul de petrol din Venezuela, cu acordul SUA

07 Iun. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 08:28 // Actual //  Lupu Eduard

După sistarea livrărilor de petrol pe datorie de acum doi ani de zile, Venezuela devine soluția salvatoare a Europei. Statele Unite ale Americii (SUA) au permis companiei petroliere italiene Eni SpA și companiei spaniole Repsol SA ca, începând din luna iulie 2022, să înceapă să expedieze petrol venezuelean în Europa pentru a compensa țițeiul rusesc. Petrolul din Venezuela trebuie să fie livrat, însă, obligatoriu statelor europene și nu poate fi revândut în alte părți.

Statele Unite vor permite companiilor petroliere Eni și Repsol să livreze petroldin Venezuela, începând cu luna iulie 2022, în Europa, potrivit a cinci surse familiarizate cu această chestiune. Astfel, Venezuela va putea relua schimburile de petrol contra datorie, care au fost întrerupte în urmă cu doi ani, când Statele Unite au intensificat sancțiunile împotriva sa.

Se reiau livrările de petrol din Venezuela pe continentul european

Volumul de petrol care va fi preluat de către cele două companii petroliere nu este mare, a spus una dintre sursele Reuters, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest. Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat acordul pentru reluarea transporturilor de cele două companii într-o scrisoare, au informat sursele amintite.

Administrația președintelui american Joe Biden speră ca țițeiul venezuelean să poată ajuta Europa să-și reducă dependența față de Rusia și să redirecționeze o parte din încărcăturile Venezuelei din China.

Cele două companii energetice europene, care dețin societăți mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot pune la socoteală încărcăturile de țiței pentru datoriile neplătite și dividendele întârziate, au spus sursele citate. Una dintre condițiile cheie ale Statelor Unite pentru reluarea exportului este livrarea acestuia în Europa, fără să poată fi revândut în alte regiuni.

Washingtonul consideră că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacții fără numerar, spre deosebire de vânzările actuale de petrol ale Venezueleicătre China, care nu a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a continuat să cumpere petrol și gaze rusești în ciuda apelurilor SUA.

SUA vor ca președintele venezuelean să reia discuțiile cu opoziția

Nu se poate ignora, însă, faptul că decizia Statelor Unite privind reluarea fluxurilor de petrol din Venezuela, înghețate de mult timp în Europa, ar putea să ofere un impuls președintelui Nicolas Maduro. Unul dintre obiective, în urma semnalului Washingtonului, ar fi convingerea președintelui venezuelean Nicolas Maduro să reia discuțiile politice cu opoziția din Venezuela, au susținut două surse.

Măsura luată de Statele Unite vine după ce, zilele trecute, Bruxelles a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care include o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, națiunile membre UE având la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a elimina treptat țițeiul rusesc livrat pe mare și un termen de opt luni de zile pentru importurile de petrol rafinat.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău