Un opozant al regimului lui Vladimir Putin spune că sancțiunile Occidentului funcționează și că nu trebuie stopate

09 Iun. 2022, 08:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 08:10 // Actual //  bani.md

Vladimir Milov a fost ministrul adjunct al Energiei în Rusia anului 2002, atunci când avea să constate că Vladimir Putin încearcă să saboteze orice schimbare, motiv pentru care a decis să părăsească Federația Rusă, imediat după arestarea lui Alexei Navalnîi.

Opozant al lui Vladimir Putin spune că sancțiunile impuse de Occident dau roade

„Dacă nu aș fi făcut asta, aș fi și eu în închisoare”, spune Milov, care, întrebat dacă sacțiunile economice au un impact asupra economiei Rusiei, declară:

„Mai mult decât pare. Ei degradează nivelul de trai și viitorul industriei din Rusia. Sancțiunile transformă în mod fundamental economia Rusiei. Ele funcționează, iar Occidentul nu trebuie să renunțe la ele”, mai transmite Vladimir Milov, fost ministru adjunct în Ministerul Energiei rus, conform Mediafax.

Mai mulți afaceriști din Rusia au decis să părăsescă țara în luna aprilie 2022. Printre ei, magnatul aluminiului, Oleg Deripaska. Acesta ar fi decis să plece în Turcia, asta pentru că unul dintre iahturile sale, un Clio de 73 de metri, a fost văzut în largul coastei Gocek, conform Reuters.

Pe lângă asta, alte două super-iahturi deținute de Roman Abramovici, un alt miliardar de origine rusă, au fost văzute acostând în porturile Turciei, conform Digi 24.

Roman Abramovici a pierdut două avioane dintr-o lovitură

Mai mult, în iunie, Ministerul american al Justiției a dispus  confiscarea a două avioane care aparțin oligarhului rus Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal, Chelsea Londra. Oficialii din Statele Unite au motivat decizia pe care au adoptat-o spunând că cele două nave ale lui Roman Abramovici ar fi fost utilizate încălcând sancțiunile impuse împotriva Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina, după cum relatează agenția de presă AFP.

Astfel, ministerul american al Justiției a explicat, în documentele juridice pe care le-a emis, că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, au zburat pe teritoriul rusesc după data de 2 martie. La momentul respectiv au fost instituite reglementările americane asupra exporturilor.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO