Un opozant al regimului lui Vladimir Putin spune că sancțiunile Occidentului funcționează și că nu trebuie stopate

09 Iun. 2022, 08:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 08:10 // Actual //  bani.md

Vladimir Milov a fost ministrul adjunct al Energiei în Rusia anului 2002, atunci când avea să constate că Vladimir Putin încearcă să saboteze orice schimbare, motiv pentru care a decis să părăsească Federația Rusă, imediat după arestarea lui Alexei Navalnîi.

Opozant al lui Vladimir Putin spune că sancțiunile impuse de Occident dau roade

„Dacă nu aș fi făcut asta, aș fi și eu în închisoare”, spune Milov, care, întrebat dacă sacțiunile economice au un impact asupra economiei Rusiei, declară:

„Mai mult decât pare. Ei degradează nivelul de trai și viitorul industriei din Rusia. Sancțiunile transformă în mod fundamental economia Rusiei. Ele funcționează, iar Occidentul nu trebuie să renunțe la ele”, mai transmite Vladimir Milov, fost ministru adjunct în Ministerul Energiei rus, conform Mediafax.

Mai mulți afaceriști din Rusia au decis să părăsescă țara în luna aprilie 2022. Printre ei, magnatul aluminiului, Oleg Deripaska. Acesta ar fi decis să plece în Turcia, asta pentru că unul dintre iahturile sale, un Clio de 73 de metri, a fost văzut în largul coastei Gocek, conform Reuters.

Pe lângă asta, alte două super-iahturi deținute de Roman Abramovici, un alt miliardar de origine rusă, au fost văzute acostând în porturile Turciei, conform Digi 24.

Roman Abramovici a pierdut două avioane dintr-o lovitură

Mai mult, în iunie, Ministerul american al Justiției a dispus  confiscarea a două avioane care aparțin oligarhului rus Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal, Chelsea Londra. Oficialii din Statele Unite au motivat decizia pe care au adoptat-o spunând că cele două nave ale lui Roman Abramovici ar fi fost utilizate încălcând sancțiunile impuse împotriva Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina, după cum relatează agenția de presă AFP.

Astfel, ministerul american al Justiției a explicat, în documentele juridice pe care le-a emis, că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, au zburat pe teritoriul rusesc după data de 2 martie. La momentul respectiv au fost instituite reglementările americane asupra exporturilor.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ