VIDEO Serghei Lavrov, pus la zid de un jurnalist ucrainean

08 Iun. 2022, 23:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2022, 23:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un jurnalist ucrainean a profitat miercuri, 8 iunie, de vizita la Ankara a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a-l provoca să răspundă la o întrebare la care acesta nu se aştepta în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei ruse se afla în Turcia pentru a discuta despre instituirea unor coridoare securizate pentru exporturile de cereale ucrainene.

Conferinţa de presă comună a lui Lavrov şi omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, era pe cale să se termine, fără ca Muslim Umerov să-şi fi putut pune întrebarea, în pofida tentativelor sale repetate.

El s-a ridicat atunci de pe scaun şi l-a întrebat pe Lavrov cu voce tare: ”Sunt de la televiziunea publică ucraineană şi vreau neapărat să pun o întrebare!”, a afirmat el.
Vizibil deranjat, ministrul rus a acceptat această intervenţie neprevăzută de protocol care încadrase minuţios schimbul de întrebări-răspunsuri.

”În afară de cereale, ce alte bunuri aţi mai furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, l-a întrebat Umerov.

Lavrov i-a cerut să-şi repete întrebarea, înainte de a contraataca.

”Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea raţionează astfel!”, i-a răspuns ministrul rus, surâzând.

”Obiectivele noastre acolo (în Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neonazist. Noi nu punem obstacole (în calea transportării) cerealelor. Pentru ca ele să poată părăsi porturile, trebuie ca dl. Zelenski să de-a ordinul, asta este tot”, a adăugat Lavrov.

Contactat apoi de AFP, Umerov, care lucrează la Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că el ”ridicase mâna în cursul întregii sesiuni de întrebări-răspunsuri”.

”Am înţeles la sfârşit că nu mă vor lăsa să vorbesc, atunci am decis să intervin cu vocea tare şi mi-am asumat riscul de a perturba conferinţa de presă, căci toată Ucraina aşteaptă răspuns la această întrebare”, a adăugat el.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara a acuzat vinerea trecută Rusia că ”fură” şi exportă cereale ucrainene în specia spre Turcia.
De la începutul conflictului în Ucraina, Serghei Lavrov, vizat de sancţiuni occidentale, efectuează rare vizite în străinătate, cum ar fi în China, India, Algeria, Arabia Saudită şi de două ori în Turcia.

Conform autorităţilor ucrainene, până în data de 30 mai, ocupanţii ruşii au furat circa 0,5 milioane de tone de cereale din teritoriile ocupate în regiunile Harkov, Herson şi Zaporojie, potrivit Ukrinform.

Media online independentă rusă Mediazona a publicat la 25 mai o anchetă jurnalistică, în care susţinea că, în trei luni ale invaziei ruse în Ucraina, militarii ruşi au trimis 58 de tone de colete în oraşe din Federaţia Rusă cu bunuri furate de la ucraineni.

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău