VIDEO Serghei Lavrov, pus la zid de un jurnalist ucrainean

08 Iun. 2022, 23:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2022, 23:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un jurnalist ucrainean a profitat miercuri, 8 iunie, de vizita la Ankara a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a-l provoca să răspundă la o întrebare la care acesta nu se aştepta în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei ruse se afla în Turcia pentru a discuta despre instituirea unor coridoare securizate pentru exporturile de cereale ucrainene.

Conferinţa de presă comună a lui Lavrov şi omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, era pe cale să se termine, fără ca Muslim Umerov să-şi fi putut pune întrebarea, în pofida tentativelor sale repetate.

El s-a ridicat atunci de pe scaun şi l-a întrebat pe Lavrov cu voce tare: ”Sunt de la televiziunea publică ucraineană şi vreau neapărat să pun o întrebare!”, a afirmat el.
Vizibil deranjat, ministrul rus a acceptat această intervenţie neprevăzută de protocol care încadrase minuţios schimbul de întrebări-răspunsuri.

”În afară de cereale, ce alte bunuri aţi mai furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, l-a întrebat Umerov.

Lavrov i-a cerut să-şi repete întrebarea, înainte de a contraataca.

”Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea raţionează astfel!”, i-a răspuns ministrul rus, surâzând.

”Obiectivele noastre acolo (în Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neonazist. Noi nu punem obstacole (în calea transportării) cerealelor. Pentru ca ele să poată părăsi porturile, trebuie ca dl. Zelenski să de-a ordinul, asta este tot”, a adăugat Lavrov.

Contactat apoi de AFP, Umerov, care lucrează la Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că el ”ridicase mâna în cursul întregii sesiuni de întrebări-răspunsuri”.

”Am înţeles la sfârşit că nu mă vor lăsa să vorbesc, atunci am decis să intervin cu vocea tare şi mi-am asumat riscul de a perturba conferinţa de presă, căci toată Ucraina aşteaptă răspuns la această întrebare”, a adăugat el.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara a acuzat vinerea trecută Rusia că ”fură” şi exportă cereale ucrainene în specia spre Turcia.
De la începutul conflictului în Ucraina, Serghei Lavrov, vizat de sancţiuni occidentale, efectuează rare vizite în străinătate, cum ar fi în China, India, Algeria, Arabia Saudită şi de două ori în Turcia.

Conform autorităţilor ucrainene, până în data de 30 mai, ocupanţii ruşii au furat circa 0,5 milioane de tone de cereale din teritoriile ocupate în regiunile Harkov, Herson şi Zaporojie, potrivit Ukrinform.

Media online independentă rusă Mediazona a publicat la 25 mai o anchetă jurnalistică, în care susţinea că, în trei luni ale invaziei ruse în Ucraina, militarii ruşi au trimis 58 de tone de colete în oraşe din Federaţia Rusă cu bunuri furate de la ucraineni.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău