Rusia s-a răzgândit: pe lângă Lituania, vrea să anuleze recunoașterea independenței Estoniei, Letoniei și Ucrainei

15 Iun. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2022, 09:17 // Actual //  Lupu Eduard

Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Evgheni Fedorov, membru al partidului lui Putin, a spus că Moscova ar putea retrage recunoașterea independenței unui număr de țări apărute din spațiul post-sovietic. În primul rând, vorbim despre Letonia, Estonia și Ucraina, relatează presa rusă.

Anterior, Fedorov inițiase deja un proiect de lege privind abolirea rezoluției Consiliului de Stat al URSS cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania.

Deputatul a spus că Lituania este doar începutul, întrucât reprezintă o mare amenințare pentru Rusia în ceea ce privește situația legată de regiunea Kaliningrad, în confruntarea cu NATO și Statele Unite.

„Prin urmare, Lituania este mai importantă acum, dar asta nu înseamnă că ne vom opri aici”, a spus Fedorov, adăugând că, presupusa încălcare a legilor Uniunii Sovietice cu privire la dreptul de secesiune a republicilor din componență a fost cel mai clar manifestat la Vilnius.

În viitor, el vrea anularea recunoașterii independenței și în cazul Letonia, Estonia și Ucraina.

În același timp, deputatul rus consideră Letonia, Lituania, Ucraina și Estonia „reprezentând o amenințare pentru Moscova”, dar „nerecunoașterea independenței” nu este planificată pentru țările iubitoare de pace ale fostei URSS.

Lituania deja a reacționat la atacul Dumei de Stat privind „abolirea independenței” țării. Ministrul Afacerilor Externe al țării, Gabrielius Landsbergis, a spus că Rusia, atât în ​​politică, cât și în război, acționează „contrar standardelor umane”. Biroul Președintelui Lituaniei a refuzat să comenteze această „absurditate”, menționând că în țara agresoră se putea spune orice, chiar și că „Poate și Luna aparține Rusiei”.

„Poate cred că vor speria pe cineva? Ei pot spune că Luna aparține Rusiei, aceasta este ideea lor și atât. Nu are rost să comentăm”, a spus deputatul lituanian Radvile Morkunaite-Mikulenienė.

Lituania a achiziționat 110 tunuri puternice anti-drone EDM4S Sky pentru armata ucraineană. În viitorul apropiat, acestea vor fi livrate în Ucraina și distribuite între 35 de unități militare ucrainene.

În plus, în bugetul de stat al Lituaniei poate apărea o cheltuială separată – „Pentru restaurarea și reconstrucția Ucrainei”. În consecință, alocarea fondurilor va fi asigurată în avans, iar finanțarea va fi stabilă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău