Fostul prim-ministru al Rusiei a anunțat ce țări vor fi luate la țintă de Vladimir Putin

15 Iun. 2022, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2022, 07:01 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul prim-ministru al Rusiei, Mihail Kasianov, a subliniat țările pe care Rusia le-ar putea viza în continuare dacă va câștiga războiul împotriva Ucrainei. Kasianov, prim-ministrul Rusiei din 2000 până în 2004, a declarat agenției France-Presse că „dacă Ucraina va cădea, statele baltice vor fi următoarele”.

Termenul „state baltice” este un termen neoficial folosit pentru a se referi la Estonia, Letonia și Lituania. Au devenit națiuni independente în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice și astăzi sunt guvernate ca democrații.

Kasianov a mai spus că președintele rus Vladimir Putin s-a comportat ca un om schimbat în zilele care au precedat războiul din Ucraina. Potrivit publicației, el a descris că l-a văzut pe Putin la o ședință a consiliului de securitate cu trei zile înainte ca Rusia să înceapă invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Cine urmează pe lista lui Putin

„Când am văzut ședința Consiliului de Securitate al Rusiei, mi-am dat seama că da, va fi un război”, a spus Kasianov pentru AFP, adăugând că nu credea că Putin era capabil să gândească clar la momentul respectiv. „Îi cunosc pe acești oameni și, privindu-i, am văzut că Putin s-a schimbat. Nu în sens medical, ci în termeni politici”, a spus el, potrivit publicației. „Am cunoscut un alt Putin”.

Kasianov a mai spus pentru AFP că nu este de acord cu avertismentul președintelui francez Emmanuel Macron că Putin nu trebuie umilit în Ucraina. El a respins ideea ca Ucraina să renunțe la o parte din teritoriul său, o sugestie a fostului secretar de stat american Henry Kissinger. Kasianov a fost dat afară de Putin în februarie 2004, după care a devenit critic și un lider al opoziției lui Putin.

Moartea soldaților ruși

Între timp, Putin s-a comparat cu Petru cel Mare, primul împărat al Rusiei, în timp ce încerca să justifice invazia Ucrainei. Cu toate acestea, invazia a mers prost, mai ales după ce forțele ruse au suferit „pierderi devastatoare” ale ofițerilor lor subordonați.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că una dintre brigăzile sale a distrus o unitate rusă „de elită” după un foc de 14 ore în estul Ucrainei. Ministerul Apărării al Ucrainei a mai spus că armata rusă a pierdut atât de mulți soldați încât a umplut cu cadavre o întreagă fabrică de ambalare a cărnii din Melitopol, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

19 Mart. 2024, 11:28
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
19 Mart. 2024, 11:28 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 19 martie 2024 – „Silverlink: aplicația ta la orice vârstă”! Aceasta este ideea câștigătoare a Hackathon-ului „Tineri pentru vârstnici: împotriva singurătății”, care s-a desfășurat recent la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) împreună cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

La Hackathon au participat peste 50 de tineri specialiști IT, majoritatea studenți la Universitatea Tehnică din Moldova, participanți în startup-uri și profesioniști din alte domenii, care au fost ghidați de mentori să dezvolte o aplicație dedicată persoanelor vârstnice, pentru a-i ajuta să fie mai conectați digital și să combată singurătatea.

Tinerii au interacționat și cu persoane în vârstă, care le-au povestit din prima sursă cu ce provocări se confruntă.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Felicia Bechtoldt, Secretară de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că, potrivit prognozelor demografice, în 2040 generațiile cu vârsta de peste 50 de ani vor constitui aproximativ jumătate din totalul populației Republicii Moldova. Conform Studiului „Generații și Gen” (GGS), înaintarea în vârstă este asociată cu un nivel înalt al singurătății. Aproximativ a treia parte din populația 60+ ani resimte un sentiment de singurătate, vârstnicii fiind mai des expuși stărilor depresive comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA în Moldova, a spus că Republica Moldova îmbătrânește, iată de ce este imperativ să fie identificate soluții pentru  a conecta vârstnicii la realitățile lumii moderne. Dialogul intergenerațional cu tinerii sporește coeziunea socială și este în avantajul tuturor. Programele de sprijin pentru o viață activă și sănătoasă la o vârstă înaintată fac parte din strategia de reziliență demografică a UNFPA.

În total, la Hackathon au participat 10 echipe ghidate de mentori, care au lucrat intens la dezvoltarea unui prototip IT, care să susțină persoanele vârstnice în ameliorarea sentimentului de singurătate.

Echipa „Pinguinii” a impresionat juriul cu cea mai bună, inovativă, aplicabilă, cost-eficientă și sustenabilă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor și a obținut marele premiu de 15 000 de dolari pentru dezvoltarea în continuare a prototipului.

Soluția propusă de echipa câștigătoare, „Silverlink”, este o aplicație prietenoasă, ușor de utilizat, concepută special pentru vârstnici, pentru a-i conecta cu cei dragi, a-i ajuta să-și redescopere pasiunile și a explora noi interese. Acesta este un asistent de Inteligență Artificială pentru toți vârstnicii, care va ajuta inclusiv persoanele în vârstă cu competențe digitale mai limitate.

Potrivit autorilor, discuția dintre utilizator-asistent decurge prin intermediul mesajelor vocale, asistentul preia cuvintele utilizatorului, le convertește în text, transmite textul API-ului, obține un răspuns sub formă de text și expediază răspunsul către utilizator în forma unui mesaj vocal citit de asistentul de Inteligență Artificială.

Printre funcționalitățile importante ale acestei aplicații se numără împărtășirea stării de spirit, încărcarea fotografiilor de la activități, acces la știrile locale, posibilitatea de a purta conversații cu cei dragi.

„Noi, cei de la Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, ne bucurăm să sprijinim tinerii în dezvoltarea unor soluții inovatoare care, pe de o parte conectează  generații și, pe de altă parte, ajută vârstnicii să nu se simtă izolați social”, a menționat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

„Acest hackathon reunește două direcții de activitate de bază ale Fundației Moldcell: incluziunea digitală a vârstnicilor și dezvoltarea createch-ului. Parteneriatul nostru în cadrul acestui eveniment exemplifică modul în care integrăm aceste direcții, unde tinerii inovatori își valorifică creativitatea și expertiza tehnologică, pentru a dezvolta soluții care contribuie direct la incluziunea digitală a vârstnicilor pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă”, a adăugat Irina Strajescu, Directoarea Executivă a Fundației Moldcell.

Aplicația „Silverlink” destinată persoanelor vârstnice urmează să fie dezvoltată în următoarele 6 luni și face parte din acțiunile ce contribuie la realizarea Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău